Чотири помилки бізнесу при оренді приміщень

Ваш малий бізнес починає потроху розкручуватися, і ви задумалися про оренду приміщення для офісу? Рішення цілком логічне, втім потребує грунтовного серйозного підходу.

Насамперед вам дуде корисно ознайомитисяь з оренда комунального майна роз'яснення на сайті https://ubase.com.ua/. А ще будьте обережні і не потрапте в одну з цих пасток:

Вибрати неправильне розташування

Офіс має бути розташований в місці, куди зручно добиратися на громадському транспорті і автомобілі. Особливо важлива наявність парковки.

Не уважно прочитати договір оренди

У комерційної нерухомості зазвичай існує багато витрат, пов'язаних з утриманням приміщення, які знаходяться під відповідальністю орендаря. Це може бути, наприклад, прибирання снігу, озеленення, окремі ремонтні роботи і навіть податки на нерухомість.

Такі умови обов'язково перераховані в договорі оренди. Тому надзвичайно важливо прочитати цей документ перед його підписанням. Якщо є сумніви, обов'язково треба запитати у власника, хто і за що несе відповідальність.

Укласти занадто довгий або занадто короткий договір на оренду

На відміну від оренди житла, яка зазвичай поширюється на рік, оренда комерційної нерухомості здійснюється з меншою кількістю умов. Великий плюс: тривалість договору можна обговорити. Зазвичай вона коливається від 1 до 10 років. Чим на довший термін ви підписуєтеся, тим більше стабільності ви привносите в свій бізнес. Однак ви повинні врахувати і перспективи розвитку своєї компанії. Чи не стане вам занадто тісно через два роки? А через чотири?

Зняти занадто маленьке (або занадто велике) приміщення

Офіс, який ви плануєте зняти, повинен відповідати вашим поточним запитам, але підходити до питання пошуку варто також з урахуванням можливого розвитку в майбутньому. Якщо ви не можете дозволити собі платити занадто багато, але плануєте розширення найближчим часом, то є сенс заздалегідь обумовити це з орендодавцем. Наприклад, скажіть, що через деякий час ви хочете зайняти і сусіднє приміщення, якщо воно ще не буде здано.

Орендувати, хоча ви можете купити

Якщо у вас достатньо грошей, щоб внести початковий внесок і купити офіс або навіть будинок, то не відмовляйтеся від цього кроку! З одного боку, ваша іпотека дозволить вам залучити капітал, який ви можете в кінцевому підсумку реінвестувати. З іншого боку, якщо в вашому офісному будівлі не буде порожніх приміщень, то за допомогою орендної плати ви зможете знизити суму вашої іпотеки. Проте, якщо ви все-таки вирішите орендувати приміщення, то в подальшому ви, ймовірно, зможете викупити його або навіть всю будівлю.

Декілька порад

Проведіть серйозний попередній пошук і порівняйте декілька приміщень. Ймовірно, ви побачите кілька варіантів, які відповідають вашим критеріям. Брокер з нерухомості може допомогти вам не тільки з пошуком, але і з правильним вибором.

Ніхто не хоче знімати офіс в будівлі, адміністрація якого погано працює. Перед підписанням договору оренди, зверніть особливу увагу на стан будівлі і прилеглої території.

Щоб переконатися, що все в порядку, проконсультуйтеся з юристом, що спеціалізуються на нерухомості до підписання договору оренди.