ВООЗ запропонувала заборонити жінкам пити спиртне

"Класичний ідіотизм". "Сексизм, патерналізм і обмеження свободи". А ще - звинувачення у залякуванні населення "найбезвідповідальнішим чином". Все це - свіжі коментарі в західній пресі про Всесвітню Організацію Охорони Здоров'я, на яку обрушилася маса критики після публікації нової ініціативи.

А саме - глобальної стратегії по скороченню вживання алкоголю. Як стверджується, якщо світові держави візьмуть план на озброєння, то через кілька років получиться поліпшити життя мало не мільярди людей.

Правда, в числі інших, безумовно, корисних порад, ВООЗ пропонує одну міру, яка, власне, і викликала гнів громадськості. Стосується жінок "дітородного віку". Тобто, як мінімум, від 18 до 45. І всім їм, згідно з рекомендацією організації, слід заборонити вживати спиртне.

Звичайно, все це подається не як директива, а як ідея - для законодавців різних країн. Однак, така категоричність по відношенню до жінок і алкоголю - явно залишилася незрозумілою більшістю. А чому взагалі така ініціатива виникла - і спрацює?

Чарка вина - не додасть розуму. Це, якщо коротко, словами народного прислів'я про рекомендації Всесвітньої Організації Охорони здоров'я. Щоб підсилити ефект - пропонують подивитися новий ролик, де п'ють тільки жінки.

Здавалося б, нічого нового в посиланні. В одній країні - п'ють багато, калічать себе і інших. В іншій - тверезі мешканці, яскраві фарби, сонячний день. Пропаганда здорового способу життя зрозуміла, але все ж вона обурила громадськість. Мовляв, занадто радикально у Всесвітній Організації Охорони Здоров'я підійшли до питання здоров'я жінок. Виходить, будь-якій леді у віці від 18 до сорока років буде фактично велено залишатися непитущою - про всяк випадок, якщо вона завагітніє.

Про тотальну заборону мови не йде. Жінки в документі згадуються чотири рази. Кілька разів в статистиці, що вживання алкоголю негативно позначається на народження дітей. Окремим абзацом прописано, щоб приділили особливу увагу профілактиці серед вагітних і жінок дітородного віку. В кінці підсумували, що найбезпечніша стратегія - повна відмова від алкоголю. За цю фразу і зачепилися ті, хто зараз звинувачують ВООЗ в сексизмі.

За статистикою тієї ж самої ВООЗ - на п'ять-шість чоловіків припадає одна жінка, що вживає алкоголь. Ті, які готуються мати дітей, взагалі повинні відмовитися від міцних напоїв. Це вже загальні рекомендації лікарів. Народний принцип "один келих вина в день можна" - фахівці заперечують.

По посиланню алкоголізм лікування Івано-Франківськ ви дізнаєтесь про діяльність центру Алкомедфранк, досвідчені фахівці якого за допомогою найсучасніших методик і обладнання допоможуть позбутися згубної залежності.