5 важливих порад, як підготуватися до ЗНО

Вже з 10 класу для школярів починається важливий етап - вибір вузу і підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання. На уроках з предметів зі списку ЗНО повторюють матеріали минулих років, поєднуючи з вивченням нових тем. Ніхто не відміняв і додаткові предмети, які для вступу не знадобляться, але потрібні для високого бала в атестаті.

Чим ближче випуск, тим більше часу і грошей іде на підготовку до тестування. Незважаючи на значну пропозицію різноманітних репетиторів, багато батьків випусників в останні роки все білье віддають перевагу підготовчим курсам. На сайті https://www.0412.ua/list/309645 ви дізнаєтесь про особливості, умови і переваги онлайн підготовки до ЗНО в освітньому центрі «Planetaclub». 

А нижче кілька порад, що безперечно посприяють успішній здачі ЗНО.

  • Вибирайте предмети для здачі в 10 класі. А краще і починати підготовку тоді ж. Не варто затягувати з улюбленим «я не знаю, ким хочу бути» і так далі. Визначте хоча б основні предмети заздалегідь (їх не так вже й багато), зосередьтеся на них.
  • Визначтеся з викладачами або ж курсами в кінці 10 класу або влітку перед 11. Це важливо. Почавши шукати в вересні, знайдете ви до жовтня, увійдете "в смак" до листопада, коли всі ваші «колеги» вже будуть на крок попереду. Повірте, така ситуація змусить вас пристойно похвилюватися.
  • Не йдіть до вчителів, які вам не подобаються. Не треба витрачати час (і багато грошей!) На тих, у кого ви не впевнені, хто вас не надихає і не зможе змусити хоча крапельку полюбити свій предмет.
  • Не скуповуйте все книжки поспіль! Більшість книг (особливо з історії) чиста "болтологія", а коштують вони пристойно.
  • Не заганяйте себе в дику депресію. Не потрібно ходити і нити на кожному кроці (так, я знаю, що ми все це робили) про те, що ви не здасте. Сумніватися в собі потрібно, але не перебільшуйте.
  • Слухайте. Обговорюйте. Допомагайте. Слухайте, що обговорюють ваші однокласники, які нові дати або формули вони вивчили, що їм розповіла їхня вчителька. Обговорюйте, задавайте один одному питання, робіть тести разом, будьте командою. Допомагайте, радьте, підказуйте відповіді на питання, в яких впевнені. Віддаючи свої знання - отримаєте більше ззовні.
  • Давайте собі відпочивати. Повірте, цей рік буде для вас потім найціннішим, ви будете слізно нудьгувати за однокласниками, взаємовиручку, жартами, тощо. Ходіть кудись гуляти, відпускайте себе, займайтеся спортом хоча б 2 рази в тиждень.
  • Створіть для себе комфорт. Дозвольте собі трошки полюбити робити тести, полюбити героїв творів, улюблений зошит, полюбити обговорювати це з однокласниками, полюбити цей легкий страх.

І найголовніше - максимально зосередьтеся на ЗНО. Так, це саме те, що вчителі не дадуть вам зробити. Може, ви будете бігати на фізкультурі замість того, щоб вирішити тести, може бути, будете вчити величезні вірші, яких немає в програмі ЗНО. Так, і все це замість підготовки.

Беріть тестову книгу з собою навіть на уроки, де будуть мучити іншими питаннями, беріть її кожен день, нехай вона буде вашою "маленькою собачкою". Тільки постійно напружуючи свій мозок, по малюсінькому тесту в день, ви зможете нарешті домогтися свого - зосередитися на ньому.