У ВООЗ оцінили заразність індійського штаму коронавіруса

Дельта-варіант SARS-CoV-2 в два рази більше заразний, ніж «оригінальний», один хворий може заразити більшу кількість людей, заявила представник ВООЗ. Незабаром цей штам може стати домінуючим в світі, вважає вона.

Індійський штам коронавіруса, так званий дельта-варіант SARS-CoV-2, в два рази більше заразний, ніж «оригінальний», який вперше зафіксували в Ухані. Про це заявила головний науковий співробітник Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Сумья Свамінатан.

За словами представника ВООЗ, людина, заражена цим штамом, може передати інфекцію «не двом, а чотирьом, шістьом і навіть вісьмом». Свамінатан зазначила, що в порівнянні з початком пандемії зараз фіксується набагато більше випадків, коли коронавірусом хворіють всі члени сім'ї.

Свамінатан не виключила, що дельта-варіант незабаром стане домінуючим штамом в світі, як раніше це сталося з варіантом «альфа» (британським штамом). Експерт додала, що більшість існуючих вакцин залишаються ефективними, принаймні щоб запобігти важким випадкам протікання хвороби.

Зазначимо, що індійський штам коронавіруса виявили в південних штатах Індії в жовтні минулого року. За даними ВООЗ, станом на середину червня він виявлений в більш ніж 90 країнах, до його поширенню привели високий ступінь заразності і відмова від частини обмежень. Експерт організації Марія ван Керкхове уточнювала, що, за попередніми даними, дельта-варіант збільшує ризик важкого перебігу хвороби. Разом з тим доказів, що новий штам смертельніша інших, немає.

У червні влада повідомила про виявлення індійського штаму коронавіруса в Україні. Зокрема, в столичній мерії заявили, що 70% нових хворих заразилися саме цим варіантом. На думку медиків, саме з цим пов'язаний великий ріст захворюваності і госпіталізацій в Києві.

Кілька днів тому в Індії виявили мутацію індійського штаму, яка отримала назву «дельта плюс». За даними Міністерства охорони здоров'я країни, він відрізняється від попереднього варіанту більш високою швидкістю поширення, здатністю сильніше вражати клітини легенів. В Україні випадків зараження «дельта плюс» поки не зареєстрували, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

На строінках популярного видання Klymenko Time ви знайдете найважливіші і найсвіжіші політичні, економічні і культурні новини України і світу.