Гайд по DHA: що потрібно знати про цю добавку

Число свідчень про користь омега-3-поліненасичених жирних кислот зростає з кожним роком. Так, нещодавно співробітники фармацевтичного факультету Університету Країни Басків виявили, що омега-3-ПНЖК можуть допомогти при хворобі Паркінсона 1, а колектив вчених одного з корейських університетів довів ефективність кислот цього класу в профілактиці раку шлунково-кишкового тракту.

Сьогодні розповімо про одну з найважливіших складових омега-3 - кислоту DHA.

Що таке DHA в омега

Докозагексаєнова кислота - найважливіша складова омега-3. Сьогодні її отримують не тільки з риб'ячого жиру, а й, наприклад, з морських водоростей, мікроводоростей і криля.

DHA - потужний анти-ейдж компонент. Не випадково у довгожителів відзначається високий вміст омега-3, в тому числі докозагексаєнової кислоти.

Але, на жаль, таких щасливців не так багато, як хотілося б. А суворі реалії такі: більшість людей споживає занадто мало омега-3, при цьому у багатьох з них особливо виражений дефіцит саме докозагексаєнової кислоти. Отож, не зволікайте, на сайті https://perlahelsa.ua/ ви зможете замовити капсули Омега-3, та інші ефективні полівітамінні комплекси Perla Helsa. До речі, саме зараз пропонується дуже вигідна акційна пропозиція!

Жирні кислоти омега EPA / DHA грають безпрецедентно велику роль в нашому організмі. Давайте подивимося, для чого так важливо заповнювати потребу в DHA.

Для головного мозку і нервів

Докозагексаєнову кислоту називають «золотом» для головного мозку, і це не випадково. DHA - один з найважливіших структурних і функціональних компонентів центральної нервової системи. При її дефіциті в головному мозку знижується розумова працездатність і пам'ять, збільшується ризик розвитку нейродегенеративних патології, наприклад, хвороби Альцгеймера. 

Для очей і збереження зору

DHA є основною поліненасиченою кислотою в мембранах клітин сітківки. Високий вміст докозагексаєнової кислоти необхідно для підтримки найбільшої активності головного зорового пігменту родопсину. Ще DHA входить до складу слізної плівки і допомагає впоратися з сухістю очей, знижуючи необхідність застосування препаратів «штучної сльози», а також зменшує ризик розвитку глаукоми.

Для серця і судин

Достатнє споживання омега-3 жирних кислот, зокрема DHA, вносить свій внесок у запобігання розвитку аритмій, сприяє зниженню рівня «шкідливого» холестерину і тригліцеридів в крові, зменшує ризик тромбозів, викликають інфаркти та інсульти, допомагає підтримувати в нормі артеріальний тиск.

DHA для жінок в період вагітності і для розвитку дитини

Омега-3 кислоти знижують ймовірність передчасних пологів, акушерських та післяпологових ускладнень, депресії після пологів.

Надзвичайно важливі омега-3, в тому числі DHA, для плода і дитини після його появи на світ. Вони позитивно впливають на розвиток центральної нервової системи, встановлення великої кількості зв'язків між клітинами головного мозку. Крім того, докозагексаеновая кислота вносить вклад в профілактику синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю та інших порушень поведінки у дитини.

Також DHA безпосередньо бере участь у розвитку органу зору у плода.

Але не забувайте: перш ніж застосовувати будь-якої препарат під час вагітності та лактації, особливо важливо проконсультуватися з фахівцем, щоб переглянути, що вагітність і годування груддю не входять до переліку протипоказань до прийому біодобавки.

Для чоловічого здоров'я

Омега-3 кислоти знижують ймовірність проблем з зачаттям дитини «з вини» чоловіки. DHA - найважливіший компонент мембрани сперматозоїдів, необхідний для забезпечення їх рухливості і здатності проникати в яйцеклітину. В ході клінічних досліджень було встановлено, що на тлі додаткового прийому омега-3 кислот у чоловіків поліпшуються показники спермограми і знижується кількість сперматозоїдів з пошкодженої ДНК.

Для боротьби з хронічним запаленням

Омега-3 кислоти, в тому числі DHA, пригнічують синтез певних речовин, що підтримують запалення, і, навпаки, стимулюють утворення особливих протизапальних молекул.

Для профілактики депресії

У кількох зарубіжних дослідженнях показано, що у людей, які страждають депресією, знижений рівень омега-3. А в Норвегії були отримані результати, що свідчать про те, що щоденний прийом 300-600 мг DHA знижує ризик депресивного стану майже на третину.