Що потрібно знати про вибір місця для свердловини на воду

Вибирати місце для облаштування свердловини на воду необхідно якомога ретельніше. Якщо ви вирішили пробурити артезіанську свердловину, то термін її експлуатації може дійти до 50-60 років. Втім, у випадку невдалого і неправильного розташуйте свердловини, повернути понесені витрати буде неможливо.

Свердловина в навмання обраному місці може і не стати джерелом чистої води. Для того щоб вона виконувала свою безпосередню функцію, буріння відбувається в районі водоносного шару, здатного забезпечити достатньою кількістю води. Місце має відповідати санітарно-епідеміологічним вимогам, мати вільний під'їзд для виконання ремонту і планового обслуговування.

Буріння та облаштування свердловини проводиться, як мінімум, в 15-20 м від каналізаційних стоків. Рекомендовано робити це на місцях майбутніх будівель або автомобільних доріг. Конструкція створюється якомога ближче до введення труб в будинок, щоб мінімізувати земляні роботи.

Фактори вибору місця для свердловини

  • Залягання водоносного пласта на ділянці;
  • Склад грунту;
  • рослинність;
  • Рельєф;
  • Розташовані поряд джерела забруднення грунту і води;
  • Залягання поверхневих вод;
  • Доступ до даного місця.

Вивчити земельну ділянку і підібрати оптимальне місце для буріння на великих територіях зазвичай допомагають аерознімки або топографічні карти. Є сенс поговорити з сусідами, які вже провели водопровід. У сукупності це дасть повну картину про місце залягання водоносного шару на місцевості. А на сайті http://burcity.com.ua/burenie-skvazhin-na-vodu ви зможете замовити бурінні свердловини в компанії “БурСити”. 

Структура грунту

Як правило, тип ґрунту говорить багато про приблизні обсяги води: більше її в гальці або великому піску. Насправді продуктивність свердловини залежить багато в чому від проникної здатності грунту. Великі частинки виключають можливість використання крутного бура, так як стінки будуть постійно обсипатися. Важливо вивчити геологічний зріз ділянки: бурити свердловину, якщо вода близько до гальці, недоцільно.

Глинисті і мулисті грунти мають вкрай низькою продуктивністю: вони майже не проводять воду. В цьому випадку краще копати колодязі, в яких буде накопичуватися вода.

Оптимальні грунти для свердловини - піщані, з включеннями вапняку, кварцу, в яких досить пір і тріщин з водою. Але якщо в цьому місці залягає шар граніту більш метра, обертальний буріння виключається.

Звернути увагу на рослинність

Такі дерева, як верба і кедр, говорять про дуже близьке залягання вод до поверхні. Про це ж свідчить буйна зелень в посушливе літо.

Залежність від рельєфу

Про проходження води каже, наприклад, пологе пониження місцевості. Велика продуктивність свердловин, виритих неподалік від водойм, особливо, річок. Вода в них чиста, завжди прохолодна, але іноді каламутна через слабку фільтрації деяких грунтів. Покажчиком є ​​і джерела або струмки: свердловину біля них бурять трохи вище їх розташування.

Гідрографічна мережа

Багато в чому на потужність водоносного шару залежить від осушувальної мережі. Так, якщо конфігурація прямокутна, то це гарантує досить високу продуктивність. Деревоподібна мережа вказує на щільні породи, які можуть створити проблеми при бурінні.

Виключити забруднення

Води не повинні проходити поблизу с джерелами забруднення. Уникнути попадання хімікатів, відходів допоможе дотримання мінімальної відстані між свердловиною і об'єктами, що загрожують погіршенням якості води.

Найбільшу небезпеку несуть автозаправки, заводи, звалища: вони повинні знаходитися не менше ніж в 100 метрах від місця буріння. Як мінімум, на 50 метрів слід віднести джерело від стічних колодязів та вигрібних ям.

Навіть ферми і поля не можна вважати безпечними для підземних вод. Якщо вони обробляються пестицидами та інсектицидами, а рослини підгодовуються органікою, то краще віддалити свердловину від них хоча б на 30 метрів. Каналізаційні мережі, житлові будинки і дренаж згідно з правилами видаляються на 7-10 м.

При неможливості вибрати місце далеко від цих об'єктів, необхідно хоча б знайти піднесення рельєфу, щоб джерело забруднення не був вище свердловини.