Поради по підготовці саджанців троянд і їх посадці

Троянди на присадибній ділянці - це воістину чудове видовище. Але для того, що б виростити цю красу, спочатку треба правильно вибрати саджанці і знати як правильно їх садити.
посадка троянд

Сьогодні у продажу можна зустріти величезну кількість сортів троянд і як вибрати правильно квітку знає не кожен. Адже ці південні красуні і досить примхливі. Дуже важливо вибрати не тільки ароматну і красиву, але і міцну і здорову, також необхідно буде її посадити правильно і забезпечити потрібний догляд.

Обрізка троянд

Обрізку проводять зазвичай в квітні, коли бруньки ще не пішли в ріст. Основне завдання - вирізати підмерзлі, чорні, всохлі і поламані пагони до зеленої частини. Якщо не зробити цього до настання стійкого тепла, то є небезпека зараження рослини бактеріальною інфекцією. Також обрізка потрібна для омолодження і проріджування куща, її висота визначається освітою квітконосних пагонів.

Різні групи і сорти троянд обрізають по-різному. Для паркових і плетистих троянд, як правило, підходить висока обрізка, а для чайно-гібридних - коротка. У чайно-гібридних і флорібундових троянд залишайте 3-5 сильних пагонів, по 2-3 бруньки на кожному. Верхня брунька у розлогих кущів повинна бути розташована всередині, а у прямостоячих - зовні.

У плетистих і паркових троянд досить видалити пошкоджені пагони, залишивши недоторканими сильні однорічні та трохи скоротивши бічні дворічні. Обрізку слід проводити гострим секатором, після чого використовувати садовий вар для обробки свіжих зрізів.

Мульчування

Після обрізки проводиться мульчування органічним матеріалом у вигляді чорнозему або соснової кори шаром товщиною 4-6 см. Це буде сприяти утриманню необхідної вологи і забезпечить захист від бур'янів.

Посадка саджанців троянд

Якщо ви вибираєте саджанець з відкритою кореневою системою, то терміни посадки починаються з моменту відтавання грунту. Зазвичай це кінець квітня - початок травня. Тоді як троянди в контейнерах можна висаджувати до середини літа.

Посадочне місце бажано готувати заздалегідь, максимум з осені або хоча б за місяць до посадки. Суглинний грунт з рівнем кислотності рН 6,5-7,0 для троянд буде ідеальною.

Готується родючий шар не менше 50 см завглибшки. За структурою він повинен бути збагаченим перегноєм, сипучим, водо- і повітропроникним. Для цього на 1 м2 корисно внести від 10 до 20 кг перегною або торфокомпосту, 300-400 г вапна, 400-500 г кістяного борошна або 40-50 г суперфосфату, 150-200 г деревної золи.

Яма повинна бути 50 см в ширину і 50 у глибину. На дно потрібно вистелити пагорб з поживної суміші, що складається з садової землі, перегною, митого піску, вапна або суперфосфату і деревної золи.

Якщо коріння або сам саджанець трохи підсушений, слід залишити його на добу вимочувати у воді. Перед посадкою саджанець потрібно підготувати, обрізати надземну частину до 30 см і вкоротити коріння до 25 см. Акуратно розправити коріння по пагорбу. Місце щеплення заглибити нижче рівня землі на 3-5 см, а у плетистих і англійських троянд до 8 см.

Засипати яму землею і ущільнити руками, не допускаючи пустот. Потім рясно полити з розрахунку 10 л води на один кущ. Після вбирання вологи поверхню слід присипати сухою землею або митим піском, навколо рослин зробити лунки для поливу і замульчувати сосновою корою.

Залежно від кліматичних умов регіону та групи троянд вибирають відстань посадки. У північних регіонах воно буде менше, а в південних - більше. Існує приблизна схема рекомендованого відстані між кущами:

  • для чайно-гібридних троянд, флорибунди і грандіфлора - від 35 до 60 см, між рядами 40-50 см;
  • для паркових і плетистих троянд - 1,5-2,5 м. При посадці плетистих троянд біля стіни потрібно відступити 50 см.
  • для мініатюрних троянд - 15-25 см і між рядами - 30-40 см. Також треба враховувати висоту сорти , ширину крони рослини в дорослому стані.

В інтернет-магазині https://ecosad.com.ua/angliyskaya-roza/ ви зможете замовити саджанці кращих сортів англійських троянд, а також інших плодово-ягідних і декоративних рослин.