Що потрібно знати про заміну масла в двигуні

Моторне масло — складна багатокомпонентна система. Воно забезпечує змащувальні, термоконтролюючі та низку інших функцій. Однак з часом моторне масло втрачає свої вихідні показники і вимагає заміни.

Час заміни старого моторного масла на нове визначається регламентом автовиробника і загальним станом рідини, що використовується для змащення.

Заміну масла можна замовити на сайті atl.ua.

Періодичність заміни

Кожен автомобіль має технічну документацію, в якій відображаються всі значущі моменти. Якщо машина нещодавно зійшла з конвеєра, і ви є її першим власником, то важливо пам’ятати про період обкатки. У цей час відбувається притирання деталей, і в технологічні рідини можуть потрапляти металева стружка або інші забруднювачі. У середньому для обкатки слід проїхати 2–2,5 тисячі кілометрів. Після цього потрібна заміна масла. Подальша періодичність заливання нового змащуючого складу становить 10–15 тис. км. Проте в ряді випадків зазначені показники можуть зменшуватися. До основних причин такого зменшення відносять наступні.

  1. Загальний стан силового агрегату. Чим більше термін служби, знос двигуна, тим частіше буде потрібно заміняти змащувальну рідину.
  2. Агресивна манера водіння.
  3. Постійне переміщення по місту з частими стояннями в корках;
  4. Невисока якість моторного масла і палива, що заливається.
  5. Важкі умови експлуатації. До них відносять постійну їзду з причепом, транспортування важких вантажів.

Вибір якісного моторного масла

Нині на прилавках магазинів можна знайти величезну кількість різних видів моторних масел. Щоб не заплутатися в цьому різноманітті і правильно вибрати якісну продукцію, необхідно пам’ятати, що змащувальний матеріал для автомобіля ділять на три основні види.

  • Синтетичне масло. Цей вид користується найбільшою популярністю, тому що підходить для більшості легкових машин і має гарну в’язкість.
  • Мінеральне масло. Даний вид призначений для старих двигунів і для машин з великим пробігом.
  • Напівсинтетичне масло. Такий вид так само застосовують для машин з великим пробігом або в тих випадках, коли синтетичні види використовувати не можна.

Кілька порад наостанок

Хоча заміна моторного масла не вважається дуже складним процесом, однак вона має свої тонкощі. Досвідчені автомеханіки рекомендують наступне.

  1. Не економте на фільтрах. Тільки якісні вироби забезпечать належний рівень захисту;
  2. Не захоплюйтеся присадками. Сучасні моторні масла вже містять збалансований пакет потрібних компонентів, і введення додаткових може призвести до несподіваних результатів;
  3. Регулярно контролюйте рівень змащувальної рідини. Нестача моторного масла призводить до швидкого зносу деталей.
  4. При переливі зайве масло видаляйте. Адже його надлишки потраплятимуть в систему вентиляції картера, циліндри та ін., а це може стати причиною дорогого ремонту.
  5. Не захоплюйтеся експрес-замінами. У цьому випадку в моторі залишається набагато більше відпрацьованого масла, ніж при традиційному зливі.