Причини популярності вінілових платівок

Розквітом ери пластинок можна вважати 50-ті роки минулого століття. А їх занепад відбувся в кінці 90-х. CD диски швидко витіснили вінілові платівки, оскільки були значно зручніші у використанні і відмінно звучали.

Раптово, на початку 2000-х, забуті платівки, які багато викидали пачками, починають набувати популярності. До речі, найновіші релізи 2021 на вінілових пластинках ви знайдете на сайтіjam-media.com.ua.

Захід вінілового звуку

Чому до платівок стали втрачати інтерес? Перша причина - це погана мобільність пристроїв, які відтворюють звук на вінілі. Вони досить громіздкі і вимагають правильної установки без можливості їх переміщати під час програвання музики.

Часто полки для вінілових програвачів вішають на стіну. Це роблять для того, щоб від вібрацій підлоги голки не перескакувала по платівці. Тому послухати платівку в машині або в поїзді у вас навряд чи вийде.

Друга причина - нерівномірність відтворення високих частот, які поступово погіршуються: приблизно від середини і далі до кінця платівки. При грамотному мастерингу це не дуже помітно, але все ж ця проблема має місце. Також існує проблема записи низьких частот на вініл.

Ще одна причина - невелика довговічність платівки. Адже після кожного використання параметри звуку на платівці трохи погіршуються. Все через те, що голка програвача руйнує саму платівку під час програвання. Після першого, п'ятого, десятого разу це може бути непомітно, але з часом звук стає все гірше і гірше.

А як щодо якості звуку?

На це питання немає однозначної відповіді. І причиною цього є той факт, що всі люди різні і, відповідно, їх смаки також різні. Це як сперечатися, яка картина красивіше.

Звук є, мелодія грає. Частота відтворення від 20 до 20000 Гц, в нашому чутному діапазоні частот. І комусь він подобається, а комусь ні. Навіть невелике потріскування подразнює одного, а може подобається іншому слухачеві. Тому тільки ви самі, прослухавши платівку, можете відповісти собі на це питання.

Що стосується технічних характеристик, то програвачі вінілу в кінцевому підсумку програють не тільки сучасним форматам, а й бобінним магнітофонам разом з CD дисками. Тут немає сенсу сперечатися, досить відкрити очі, прочитати характеристики і порівняти.

Чому вінілові платівки набирають популярність в 21 столітті?

Наприклад, такі формати аудіо, як CD, DVD, FLAC і інші, можуть передавати звук з високою точністю. У них нема недоліків у вигляді шумів або детонацій. Вони, здавалося б, повинні були повністю витіснити вінілові платівки з ринку. Але останнім часом ми спостерігаємо збільшення попиту на вінілові платівки і, відповідно, на програвачі платівок.
Насправді тут є кілька причин. Давайте ми їх зараз і розглянемо.

Ностальгія за минулим

Багато хто з нас виросли якраз в той час, коли вініл був на піку своєї популярності. У декого збереглися великі колекції пластинок, які шкода викидати. Також, включаючи музику на програвачі вінілу, ми занурюємося в свої минулі спогади і отримуємо від цього задоволення.

Ритуал і цінність музики

Зараз досить включити будь-який музичний онлайн-сервіс або натиснути кнопку на своєму смартфоні і музика буде звучати, поки вам не набридне. Завдяки винаходу mp3 формату і, в подальшому, формату flac, музику багато хто не купують, а скачують з інтернету безкоштовно. Музика звучить фоном і часто в неї навіть не вслухається. Вона легко доступна і втрачає цінність.

З вініловими платівками все інакше. По-перше, платівку потрібно купити або в крайньому випадку попросити у друзів, а ми пам'ятаємо, що платівки з часом зношуються.

Ціна на пластинки сильно коливається в межах від декількох доларів до 200 доларів. Ціна залежить від стану самої платівки, її популярності і колекційної цінності. В такому випадку вартість може досягати і 20000 доларів за пластинку. Але ми не будемо їх розглядати, а візьмемо середній цінник за вінілову платівку - близько 30 - 50 доларів.

Тобто, щоб зібрати колекцію своїх улюблених виконавців, вам доведеться неабияк витратитися. І в такому випадку ви не будете включати музику на цілий день для фону, а будете включати її тоді, коли дійсно будете її слухати.

Для прослуховування вінілової платівки недостатньо просто натиснути на кнопку. Вам потрібно вибрати пластинку з вашої колекції, яка у деяких меломанів досягає декількох тисяч або навіть більше. Потім витягнути платівку з красивої упаковки, покласти її на програвач. Стерти пил, який постійно липне на платівку. Після включити програвач, повільно опустити голку на пластинку і насолоджуватися музикою. Це буде тривати не довго, оскільки через півгодинки вам потрібно буде її перевернути на іншу сторону.

Таким чином прослуховування музики перетворюється на ритуал. А вартість і недовговічність пластинки додають музиці, записаної на ній, цінності.

Особливий звук вніловой платівки

Звучання музики на вініловій платівці важко сплутати з іншими джерелами. Характерний хрускіт або невеликі клацання присутні навіть на дуже якісних програвачах і пластинках. Є люди, яких це страшенно дратує, а деяким навпаки подобається.

Також через особливості запису на саму платівку, її звук сам по собі трохи особливий. Це теж дуже подобається любителям вінілу. Подібний звук в цих колах прийнято називати «живим звуком».