Правила догляду за паркетною дошкою

Натуральна деревина прикрасить будь-яку домівку. Одному приміщенню паркетна дошка додасть затишку, іншому - статусності. В одному будинку паркет буде активним учасником інтер'єру, а в іншому - гармонійним фоном.

Якісна паркетна дошка стане візитівкою вашої оселі, підкреслить високий статус і вишуканий смак господарів, а в інтернет магазині lispromgrup.com ви знайдете широкий асортимент чудових колекцій від відомих виробників.  

Будь-яка дорога річ вимагає особливого правильного догляду, а паркетна підлога - особливо. Особливо, в житлових або робочих приміщеннях, які постійно використовуються.

При правильному обслуговуванні і доглядом за паркетною дошкою вона прослужить довгий час. Головне не забувати кілька простих правил, про які й піде мова в даній статті.

Сухе і вологе прибирання

Використовуйте щітку з м'якою щетиною або швабру, щоб підмітати таку підлогу два або три рази на тиждень. Це дозволить запобігти появі подряпин на поверхні дошки, викликаних абразивним впливом піску і бруду. До того ж підмітання дозволяє зменшити інтенсивність вологого прибирання.

Таку підлогу потрібно пилососити один-два рази на тиждень. Це дозволить видалити більш дрібні частинки бруду і пилу, які можуть накопичуватися в тріщинах і підлогових швах. Можна користуватися також миючим пилососом - це буде гарне поєднання миття і сухого чищення.

Підлоги з паркетної дошки не призначені для тривалого контакту з водою, але це не означає, що їх не можна мити. Це покриття прекрасно витримує вологе прибирання, якщо мити добре віджатою ганчіркою або протирати підлогу після прибирання сухого.

Найкраще використовувати спеціальні засоби по догляду для лакованих підлог. Швабра не повинна бути дуже мокрою, адже мета такого прибирання - видалити тонкий шар забруднень, не промочив грунтовно деревину. Розчин не повинен бути занадто гарячим, щоб не зіпсувати покриття.

Вода легко проникає між шарами паркетної дошки, тому при масивних протоках потрібно в найкоротший час просушити паркет.

Видалення плям з паркетної дошки

При чищенні паркетної дошки не можна застосовувати розчини та абразивні засоби, які можуть пошкодити шпонованому покриттю. Однак з такої підлоги можна видалити більшість плям:

  • жирові забруднення з паркету прибираються за допомогою води, в якій розчинено засіб для миття посуду;
  • для видалення плям від фарби, забруднену поверхню протирають спеціалізованими складами, на крайній випадок спиртовим розчином (1: 3);
  • віск або жуйку спочатку заморожують за допомогою пакета з льодом, а потім відліплюють;
  • сліди від олівця легко стираються за допомогою уайт-спіриту та чи зубної пасти, але потрібно бути акуратним, не кожне покриття витримає інтенсивне навантаження такого роду. Після такої обробки забруднене місце промивають водою і протирають насухо;
  • чорнило відмінно видаляються за допомогою молока з подальшою обробкою розчином столового оцту і води;
  • кров'яні сліди відмиваються розчином перекису водню з наступним протиранням водою, в яку доданий аміак;
  • сліди від помади видаляють за допомогою засобу для миття посуду;
  • засохлий лак для нігтів стирається спиртом або зворотною стороною губки для посуду. Застосовувати ацетон не можна - він зіпсує покриття шпону;
  • видалити плями від фруктів зі світлого паркету допоможе розчин щавлевої кислоти;
  • смуги від гумової підошви можна стерти з покриття звичайною гумкою;
  • смолу перед видаленням потрібно заморозити - це значно полегшить роботу. Після механічного очищення підлогу миють спеціальними побутовими засобами;
  • якщо ваша кішка або собака «зробили калюжку», забруднену ділянку потрібно швидко витерти, так як волога може вбратися, залишивши запах. Після цього паркет треба ретельно промити.