Роль зворотніх посилань на SEO сайту

Зворотні посилання - це посилання, які дозволяють перейти зі сторінки одного сайту на інший. Коли хтось розміщує посилання на ваш сайт, ваш сайт отримує від нього зворотнє посилання. Коли ви розміщуєте посилання на інший сайт, у нього з'являється зворотнє посилання від вас.

Навіщо потрібні зворотні посилання?

Зворотні посилання є цінністю за трьома основними причинами, і перш ніж ми їх опишемо, зазначимо, що на сервісі bilalarticles.com ви зможете розмістити статтю з посиланням на ваш сайт, і це суттєво позитивно вплине на його SEO розкрутку.  

Ранжування

Пошукові системи, наприклад Google, розглядають зворотні посилання як ознаки довіри. В цілому, чим більше довіри до ваших веб-сторінок, тим вище вони ранжируватимуться при видачі результатів по релевантним пошуковим запитам.

Звідки це відомо? Фахівцями було виконано декілька досліджень факторів ранжирування, заснованих на посиланнях, і кожне з них привело до одного і того ж висновку: число зворотних посилань від унікальних сайтів (доменів-донорів) строго корелює з органічним пошуковим трафіком.

Простота знаходження

Щоб знайти новий контент, пошукові системи переглядають вже відомі їм сторінки, перевіряючи їх на наявність нових посилань.

Оскільки пошукові системи відвідують популярні сторінки частіше, ніж непопулярні, вони виявлять ваш контент швидше, якщо на нього будуть вести зворотні посилання з популярних сторінок.

Реферальний трафік

Зворотні посилання існують, щоб направляти людей до того, що їм найцікавіше, тому люди і переходять по них. Коли хтось переходить на ваш сайт за посиланням, ви отримуєте реферальний трафік.

Як створити якісне зворотнє посилання?

Не всі зворотні посилання є рівнозначними. Нижче розглянуті кілька головних характеристик, які впливають на якість і корисність зворотних посилань.

Релевантність

Google вважає більш важливими релевантні (відповідні тематиці) зворотні посилання, оскільки люди частіше їх використовують. Про це йдеться в описі патенту Google на «розумний серфер».

На практиці це означає, що якщо, наприклад, на сайт сантехніка ведуть зворотні посилання з двох сторінок, одна з яких присвячена котам, а інша - установці водонагрівачів, найімовірніше друга буде розцінена як більш важлива.

Ця ідея також працює на рівні доменного імені: з більшою ймовірністю за посиланням на сайт сантехніка перейдуть читачі сайту santehnika.com, ніж читачі kotiki.com.

Авторитетність

Як правило, більш високий рівень «авторитетності» забезпечують зворотні посилання з «сильних» веб-сторінок, ніж зі «слабких».

Ми вже не раз вивчали значення авторитетності на рівні сторінок і виявили чіткий зв'язок між ним і органічним трафіком.
Однак зворотні посилання з сильних сторінок не завжди забезпечують більш високий рівень авторитетності.

В оригінальному патенті Google йдеться про те, що авторитетність порівну ділиться між усіма вихідними посиланнями на сторінці. Таким чином, якщо у вас є зворотні посилання з двох сторінок, і на одній з них більше вихідних посилань, ніж на інший, то за інших рівних умов посилання зі сторінки з меншою кількістю вихідних посилань дає більший показник авторитетності.

Але чи настільки все просто на сьогоднішній день? Скоріше за все ні. У Google є безліч патентів, що описують різні методи визначення значущості зворотним посиланням.