Що потрібно знати про вишивальні машини

Шити для себе гарний одяг і створювати ексклюзивні дизайнерські моделі не так складно, як здається на перший погляд. Сучасні швейні машини, оснащені функціями вишивання, перетворюють таку роботу в задоволення. При цьому вони дають можливість робити речі з унікальними зображеннями у вигляді фотографій, прикрашати їх складними орнаментами і об'ємними вишивками.

Вишивальні машини відрізняються набором функцій, швидкістю роботи і іншими параметрами, які дають можливість вибрати найбільш підходящу. На сайті sewtech.com.ua/vyshivalnye-mashiny/ офоіційного дистрибютора компанії SEWTECH в Україні ви можете підібрати оптимальну для ваших потреб модель автоматичної вишивальної машини, а також інше сучасне швейне обладнання відомих світових виробників. 

Можливості вишивальних машин

Вишивальна машина - це складне сучасне обладнання, яке може і шити, і виконувати інші функції для створення готового виробу, а також створювати вишивку. Швейні можливості у них мінімальні - з'єднати шви, вставити блискавку, обробити краї, зробити петлі. А функції декорування - дуже різноманітні.

Вишивальна машина працює з тканиною різної текстури і щільності, створюючи і декоративні строчки, і складні квіткові орнаменти. З її допомогою прикрашають постільну білизну і штори, створюють ексклюзивний одяг з фотографіями і малюнками, оформляють швейні вироби логотипами і монограмами.

За вишивання відповідає спеціальна комп'ютерна програма. Вона дозволяє відтворити на тканини не тільки будь-який малюнок, але навіть фотографію. Пам'ять машини здатна утримувати різні види шрифтів і алфавіти на різних мовах, зберігати більше тисячі різних зображень, багато типів декоративних строчок і відеоролики про те, як створити бажаний малюнок на тканині.

Технічні можливості машин для вишивання перетворюють роботу в задоволення, оскільки розпізнавання кольорів і підбір ниток для зображення проводиться автоматично. Багато моделей мають функцію обрізання нитки при переході на інший колір, повернення голки в точку обриву, відновлення роботи з того стібка, на якому сталася зупинка.

Принцип роботи вишивальних машин

Вишивання на машині проводиться на основі п'яльці. Їх потрібно підібрати такого розміру, який потрібно для задуманого малюнка. Потім на п'яльці натягується тканина, і вони кріпляться на машині. У деяких моделях пяльци закріплюються з одного боку. Але найбільш зручно для роботи кріплення з двох, щоб вишивка з'їжджати.

Бажаний малюнок для вишивки у вигляді електронного файлу завантажують на флешку і вводять в комп'ютерну програму машини. Далі нитки потрібних кольорів заправляються в пристрій, і машинка запускається в роботу.

Вишивання проходить за рахунок переміщень голки в рамці. Кожен прокол - це один стібок. Роботою керує програма. Якщо в малюнку багато відтінків, машина може зупинити роботу і запросити нитку нового кольору. Але найбільш сучасні моделі самостійно замінюють кольору і обрізають протягання.

Розмір вишивки, який здатна зробити машина, визначається величиною ходу її каретки. Щоб його збільшити, знадобляться переставні пяльци. Тоді вишивають одну частину малюнка, потім переносять пяльци до другого кріпленню і вишивають наступну частину.

Характеристики та критерії вибору

Щоб вибрати відповідну машину для вишивання, треба чітко уявляти цілі та завдання. Для домашнього нескладного декорування одягу досить недорогий моделі з невеликим набором функцій. При наявності досвіду роботи та бажанні робити складні великі вишивки має сенс звернутися до напівпрофесійним моделям. У будь-якому випадку головною характеристикою, яку треба буде врахувати при покупці машини, стане розмір п'ялець. Від нього залежить максимальний розмір створюваного зображення. Поле вишивки залежить від величини ходу каретки, а ширина обмежується платформою машини.

Серед інших важливих характеристик п'яльців - їх кріплення і надійність фіксації тканини. У побутових нескладних моделей пяльці кріпляться з одного боку, але при цьому тканина може з'їжджати і спотворювати малюнок. Професійні машини утримують пяльци з двох протилежних сторін. Для надійності фіксації тканини у п'яльці скругляют кути, підсилюють боку жорсткими ребрами, використовують додаткові кліпси.

Значний параметр при виборі машини - якість вишивки. Вона залежить від багатьох технологічних особливостей пристрою. Оцінити його повинен продавець-консультант, виконавши тестовий дизайн.

З інших характеристик, про які треба пам'ятати при виборі вишивальної машини, важливі такі:

  • спосіб передачі зображення (USB-порт, CD-ROM, карта CompactFlash, пряме підключення до комп'ютера і ін.);
  • обрізка протяжок;
  • швидкість вишивання;
  • датчик закінчення верхньої і нижньої ниток.

При виборі машини треба оцінити можливості її вбудованого комп'ютера. Він повинен здійснювати переміщення і поворот зображення, щоб потрібний дизайн правильно розташовувався в п'яльцях. Полегшують роботу такі характеристики як якість монітора, редагування дизайну.

Можливості програмного забезпечення постійно підвищуються. Деякі моделі вміють перераховувати кількість стібків при збільшенні розміру малюнка, комбінувати дизайн і робити його дзеркальні відображення, додаючи написи.