Про особливості лавашу

Жителі Кавказу та Близького Сходу знають про користь лаваша не з чуток. Вони щодня включають його в свій раціон і використовують замість звичайного хліба.

Відомо, що борошняні вироби не кращим чином позначаються на фігурі, однак до лавашу це твердження не відноситься. На відміну від батонів і булок, він виготовляється по бездріжджовій технології і має невисоку калорійність - близько 236 Ккал на 100 г продукту. Завдяки багатому хімічному складу і особливому способу приготування його вважають цінним продуктом, який не тільки допомагає худнути, але і покращує здоров'я.

Особливо смачні і поживні кулінарні вироби з використанням цього коржа, зокрема на сайті https://www.yabpoela.com/715-tort-monastyrskaja-izba-iz-lavasha.html ви знайдете чудовий рецент торта "Монастирська хата", він обовязково сподобається найвимогливішим ласунам! 

Що таке лаваш?

Виріб являє собою тонкий корж товщиною 2-5 мм, випікають в спеціальній глиняній печі - тандирі. Для приготування використовують прісне тісто, яке складається з води, солі і пшеничної муки. Щодо різновидів, то найбільш поширеними є:

  • Грузинський - виглядає у вигляді круглого і пишного коржа. Більш калорійний і часто готується з використанням дріжджів.
  • Вірменський - нагадує витягнутий млинець без м'якушки. Дріжджі в тісто не додають, а іноді не включають і сіль. У ньому набагато менше калорій, ніж в грузинському, тому він є оптимальним рішенням для низькокалорійної дієти.

Своєю цінністю для людського здоров'я борошняний виріб зобов'язаний корисним речовинам. У ньому багато білка і клітковини, а жиру всього 1,15 г на 100 г продукту. Крім того, коржик насичений великою кількістю нутрієнтів (калій, магній, фосфор, кальцій, залізо), а також вітамінами Е, РР, В5, тіаміном, рибофлавіном, токоферолом.

Застосовуючи лаваш при правильному харчуванні, його можна доповнювати різноманітними начинками. У спечене тісто загортають сир, подрібнені яйця, курку, посічену зелень, різні овочі. Це робить його не тільки корисним, але і більш ситним. 

Чим корисний лаваш

Якщо порівнювати користь і шкоду бездріжджового лаваша, то корисних властивостей можна знайти багато більше, ніж шкідливих. Його безперечною гідністю вважається здатність нормалізувати рівень вуглеводів, які забезпечують необхідний запас енергії для повноцінного функціонування організму. Підтримка вуглеводного балансу допомагає попередити різкі скачки цукру в крові, знизити ризики розвитку діабету, усунути відчуття млявості, апатії і втоми.

Завдяки своєму хімічному складу східні коржі надають безліч доброчинних впливів на всі системи і органи людини.

Найбільша користь лаваша полягає в наступному:

  • поліпшення роботи нервової системи;
  • зміцнення імунітету, попередження простудних захворювань;
  • стимуляція метаболізму;
  • нормалізація рівня кислотності в шлунку;
  • регулювання рівня холестерину;
  • поліпшення стану волосся і нігтьових пластин.

Під час випікання в продукті утворюються молочнокислі бактерії, які сприятливо впливають на травну систему. Мікроорганізми допомагають очистити шлунково-кишковий тракт від шлаків і токсинів, а також надають хорошу профілактику захворювань органів шлунково-кишкового тракту.

Багато в чому користь тонкого лаваша обумовлена ​​відсутністю дріжджів і невисоким вмістом калорій. Це робить його незамінним для тих, хто сидить на дієті. Завдяки харчовим волокнам борошняний виріб довго засвоюється організмом, що дає відчуття ситості на тривалий проміжок часу і допомагає худнути без голодування.