Відмінність МРТ від КТ: що вибрати для обстеження?

Найбільш інформативними методами для дослідження хвороб внутрішніх органів є магнітно-резонансна та комп'ютерна томографії. За допомогою апаратів створюється так зване зрізове зображення внутрішніх органів людини, що допомагає лікареві більш детально судити про стан організму, про захворювання та процеси які в ньому протікають, полегшує пошук причин виникнення порушень і патологій. Дослідження дозволяє побачити найдрібніші дефекти і порушення, які впливають на процеси, що протікають в організмі.

Однак, МРТ і КТ відрізняються один від одного і в випадках застосування і за методом роботи, з якої вони виробляють сканування організму. Для того, щоб підібрати для конкретного пацієнта вид обстеження, доктор враховує величезну кількість нюансів. Обидві методики по своїй суті добре візуалізують проблемні місця в організмі, але МРТ застосовується більше для тривимірної пошарової візуалізації м'яких тканин і органова, а КТ - для пошарової візуалізації твердих тканин, кісток і т. д.

Істотна відмінність в МРТ і КТ також є і в методі сканування, яке використовує апарат для обстеження. В МРТ при скануванні використовується метод роботи з магнітним полем, яке впливає на організм людини, створюючи дуже точне пошарове 3D-зображення. У КТ сканування виконується за допомогою рентгенівських променів, які здатні проникати в тверді структури організму, створюючи їх тривимірні зображення, при цьому мінімізуючи променеве навантаження на організм людини.

МРТ призначається лікарем при обстеженні судинної системи, внутрішніх органів, різних м'яких тканин організму, головного і спинного мозку, лімфосистеми і т. п. Застосовується для діагностики: гриж, протрузій, остеохондрозу, абсцесів, водянки, застою жовчі, склерозу, аневризми, тромбоемболії, тромбозу, інсульту, атеросклерозу, панкреатиту, холециститу і т. д. КТ використовується при виявленні нетипових, відмінних від навколишніх тканин змін, новоутворень або патологій. Саме тому КТ дуже ефективна при діагностиці онкологічних захворювань. Застосовується при захворюваннях: сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту, пневмоніях різного походження (в тому числі і "ковідной пневмонії"), туберкульозі, астмі, бронхітах, аденома аневризма, різні новоутворення, остеопороз, пошкодження кісток, сколіоз гематоми і внутрішні кровотечі і т.д.

Діагностична процедура завжди передбачає показання до її застосування і проводитися за призначенням лікаря, а не за власним бажанням пацієнта. А в разі КТ - виключно за направленням лікаря, так як доза опромінення все таки є, і краще провести процедуру мінімум після 6 місяців з моменту останнього обстеження. При проведенні діагностики пацієнт повинен бути зафіксований, тобто при спробі ворушіння результат дослідження може бути не інформативний, тому дітей обстежують під медикаментозним сном. МРТ і КТ, як і будь-яка діагностична процедура може бути протипоказана з тих чи інших причин. Проведення МРТ протипоказано при вагітності (перший триместр, наявності в тілі металевих предметів і апаратів (кардіостимулятори, скоби, спиці, зубні протези, коронки). КТ протипоказано при вагітності і годуванні грудьми, важких хворобах серцево-судинної системи, ниркової недостатність, цукровому діабеті.

Звичайно ж, вибираючи спосіб обстеження варто орієнтуватися на історію хвороби пацієнта, кінцевий результат обстеження, який важливо досягти і індивідуальні особливості організму людини. Не варто займатися самолікуванням, якщо є симптоматика, яка заважає вам нормально жити, то краще вчасно звернутися до лікаря - він допоможе знайти причину неприємних відчуттів.