Mastercard почне працювати з криптовалютою

Mastercard в цьому році почне працювати з криптовалютами в рамках своєї платіжної системи. Однак мова поки йде тільки про стейблкоіни, забезпечені реальними активами.

Mastercard планує почати працювати з деякими криптовалюта в рамках своєї платіжної системи. За словами віце-президента компанії по цифровим активам, блокчейн-технологіям і партнерства Раджа Дамодарана, це станеться наприкінці поточного року.

Він зазначив, що компанія і зараз випускає карти, які дозволяють клієнтам здійснювати транзакції за допомогою криптовалюти. Однак за чинною схемою монети спочатку переводяться в традиційні гроші і тільки після цього проходять через платіжну систему. А дізнатися про перекази між картками Mastercard ви зможете на сайті mastercard.ua.  

Нові правила дозволять клієнтам здійснювати платежі в криптовалютами безпосередньо. Однак, за словами Дамодарана, мова поки йде тільки про стейблкоїни - криптовалюти, забезпечені реальними активами. Він запевнив, що в роботі з обраними криптоактивами Mastercard буде забезпечувати «такий же рівень безпеки, який люди очікують від своїх кредитних карт».

Mastercard підтримає тільки криптовалюти, що відповідають ряду вимог:

  • стабільність;
  • конфіденційність платежів;
  • дотримання законів проти відмивання грошей.

Проблема в тому, що мало яка з 2600 існуючих у світі криптовалюта відповідає критеріям Mastercard. Невідомо навіть, чи існують взагалі такі криптовалюта.

Дещо раніше Mastercard провела онлайн-опитування New Payments Index, згідно з яким близько 40% споживачів планують в наступному році використовувати криптовалюту. Найбільший інтерес до криптовалют проявили мілленіали - представники покоління Y, що з'явився на світ після 1981 року.

67% мілленіалов заявили, що вони з більшою ймовірністю, ніж рік тому, будуть використовувати криптовалюту, а 75% повідомили, що використовували б криптовалюти, якби краще розбиралися в них. Близько 77% опитаних хотіли б дізнатися більше про криптовалюта.

«Хоча інтерес споживачів до криптовалюти - особливо до цифрових валют з вільними коливаннями курсу, таким як біткоіни, - високий, як і раніше потрібна робота по забезпеченню вибору, захисту і дотримання нормативних вимог споживачів», - зазначено в огляді Mastercard.

Також було відзначено, що популярність альтернатив звичайних грошей в цілому зростає, і що пандемія COVID-19 привела до того, що споживачі стали використовувати нові способи оплати, які в інших випадках не застосовувалися б.

В онлайн-опитуванні взяло участь більше 15 000 чоловік з Північної Америки, Латинської Америки і Карибського басейну, Близького Сходу, Африки та Азіатсько-Тихоокеанського регіону, так що вибірка більш ніж показова.

Безсумнівним лідером за популярністю залишається біткоіни, хоча інші криптовалюта в останні тижні теж набирають силу. Ethereum, друга за популярністю цифрова валюта, у вівторок знову побила рекорд і торгувалася близько $ 3500. Аналітики вважають, що її курс може продовжити зростання і перевищити позначку в $ 5000.