Типові помилки при монтажі кондиціонера

Ефективність роботи кліматичного обладнання, а також термін його експлуатації багато в чому залежать від якості монтажу. Помилки, допущені при установці кондиціонера, завадять створити сприятливий клімат в приміщенні і приведуть до поломок.
побутовий кондиціонер

Щодо особливостей і переваг професійного монтажу кондиціонерів корисну інформацію ви знайдете тут, а у нижче ми розповімо про найпоширеніші помилки при монтажі даної кліматичної техніки і їх наслідки.

Неякісне вальцювання

Після установки зовнішніх і внутрішніх блоків системи до них під'єднують магістралі, за якими буде циркулювати холодоагент. Для цього проводять вальцювання фреонопровода і об'єднують труби в єдину систему.

Неякісне вальцювання - найпоширеніша і критична помилка. Вона призводить до витоку фреону, і кондиціонер перестає охолоджувати повітря. Якщо це вчасно не помітити, з ладу вийде компресор пристрою. Його заміна - дуже трудомістка і дорога процедура.

Залом трубопроводу

Під час вальцювання деякі монтажники згинають металеві труби фреонопровіда без трубогибу. Від цього виникають заломи, зменшується діаметр труби і утруднюється циркуляція холодоагенту.

Це зумовлює появу тріщин і розгерметизацією контуру. Наслідки для техніки можуть бути плачевними, причому в найкоротший термін. Компетенції замовника часто недостатньо, щоб виявити проблему, та й вирішити її може тільки фахівець за допомогою професійного інструменту.

При монтажі не стали вакуумувати систему

Вакуумування кондиціонера здійснюється в процесі проведення пусконалагоджувальних робіт. Вакуумним насосом з системи видаляють неконденсовані речовини, вологу і повітря. Насос підключають через сервісні порти, вакуумування ведеться одночасно на газовій і рідинної лініях.

Зміну тиску монтажники відстежують по манометру. Процедура триває близько 15 хвилин, потім насос відключають, і ще 20 хвилин фахівці відстежують, чи не зміниться тиск в системі. Якщо стрілка манометра відхиляється, значить, є підсмоктування повітря, потрібно знайти і усунути негерметичність.

Іноді монтажники не роблять вакуумування траси, а стравлюють трохи холодоагенту, щоб він витіснив повітря. Це неправильно, тому що повітря може залишитися в трубах і викликати неполадки в роботі системи. Рішення проблеми - повна евакуація фреону і заправка нового.

Якщо в трасі залишиться волога, ситуація буде ще гірше: вода може замерзнути і закупорити капіляри. Це виведе з ладу компресор, а його ремонт обходиться дорожче покупки нового кондиціонера.

монтаж кондиціонера

Економія на матеріалах

Правильна установка кондиціонера не може коштувати дешево. Не прагніть сильно збити ціну, інакше монтажники будуть економити на матеріалах. Адже вартість монтажу включає оплату роботи та витратних матеріалів. Свою зарплату установники зменшать в останню чергу, означає, будуть викручуватися і використовувати низькосортні матеріали.

Дуже тонкі мідні труби або не мідні, а пофарбовані під мідь, дренажні шланги, які розсипаються на відкритому повітрі вже через рік, негерметично оброблені стики - часті причини поломки кондиціонерів.

Неправильна відстань і перепад висоти між внутрішнім і зовнішнім блоками

Виробники кондиціонерів і досвідчені монтажники рекомендують робити протяжність фреонової магістралі не менше трьох метрів.

При короткій трасі холодоагент у випарнику не встигне повністю перейти в газоподібний стан. Попадання в компресор рідкого фреону призводить до гідравлічного удару - ламаються клапани. Крім того, вібрація від зовнішнього блоку може передаватися до внутрішнього і буде лунати шум у вигляді булькання рідкого холодоагенту.

Гранично допустима довжина магістралі вказана в паспорті пристрою і залежить від продуктивності по холоду: чим вона вища, тим довше траса. Але в ідеалі потрібно забезпечити оптимальну довжину, при якій продуктивність буде максимальною.

У занадто довгою магістралі знижується тиск в газовому і рідинному трубопроводах. Обидва явища небажані, так як компресор може перегрітися і зламатися.

Що стосується перепаду висот, то для сучасних побутових кондиціонерів допустиме значення 5-10 м, для напівпромислових - 15-20 м, промислових - до 90 м.