Особливості риболовлі з раттлінами

Складно уявити сучасного спінінгіста без коробочки з десятком новомодних приманок. Їх різноманітність часом вражає уяву обивателя, тому варто віддати належне і дизайнерам, і інженерам, які витратили свої сили на створення унікальних конструкцій. І серед них особливе місце займає так званий "раттлін", який знайшов визнання як у західних, так і вітчизняних рибалок.

Що таке раттлін?

Відрізнити рядовий воблер від інших риболовецьких приманок зможе навіть новачок. Тільки варто пам'ятати про те, що воблери - це ціле сімейство штучних імітацій рибки, що має свої власні види і підвиди.

Ми звикли бачити воблер як пластмасову тушку рибки з яскравим забарвленням, на якій знизу пара трійників, а спереду - його величність "лопать" з заводним кільцем. Тільки раттлін йде проти системи в прямому сенсі цього слова.

По-перше, раттлін найчастіше має сплощене тільце, а не округле. Це більшою мірою ріднить його зі справжньою рибкою. По-друге, дизайн в плані фізіологічної будови живої рибки дотриманий практично на 100%. По-третє, у раттліна дуже виражені очі: опуклі і блискучі вони готові привабити щуку або судака навіть здалеку.

Обмовимося, що розташування трійників у цій штучній приманці стандартне і більш аналогічно воблерам: два трійника - один на черевці, один на хвості. А вигідно купити блесну цикада ви зможете в інтернет-магазині fishershop.com.ua.

Якщо Ви жодного разу не чули слова "раттлін", то, напевно, чули слово "брязкальце". Саме так в побуті рибальського мови закріпилося прізвисько за цю приманку. Шумова камера всередині тільця є "серцем" раттліна, за яку готова поборотися будь-яка зубаста хижачка. Але чарівна робота приманки в будь-якій воді зобов'язана двом ключовим факторам:

  • відсутності лопаті заглиблення,
  • кріпленню повідця проводиться за заводне кільце на спинці (як у балансира).

Все це робить раттлін не просто унікальним на тлі інших приманок, але і максимальним чином універсальним при лові в будь-яких (абсолютно будь-яких) умовах.

Наскільки раттлін ефективний?

Ловити або не ловити на раттліна- особиста справа кожного. Але! Армія рибалок, які віддали йому перевагу, з кожному роком тільки зростає. Ефективність раттлина незаперечна. Так, неординарність в своїй грі є головним фактором, що провокує хижака на атаку. Завдяки своїй особливості кріплення і формі тіла, при протягуванні він створює коливання з боку в бік, як справжня рибка.

При цьому, варто врахувати одну закономірність: чим менший розмір і вагу має раттлін, тим частота коливань буде вище, а амплітуда - менше. Оскільки це тонуча приманка, то вона показує приголомшливі результати при лові на течії. Раттлін сміливо протистоїть потоку, не перериваючи гру і не порушуючи своєї координації.

Така приманка дуже практична в далеких закидах. Причиною тому є відчутна вага раттліна. Та й по витривалості він в рази перевершує звичайні воблери, блешні або силіконові хробаки. Якщо Ви приїхали на гірську річку з кам'янистим дном або вирішили порибалити в затоці, де на дні є рифи з черепашок, то не бійтеся за приманку: раттлін готовий до цього. Тільки будьте уважні при проводці, тому що зацепа при втраті контролю над приманкою просто не уникнути.

Яку рибу можна ним ловити?

Спіймати звір-щуку мріє кожен. І вибираючи раттлін, у рибалки буде куди більше шансів підсікти і таки витягти рибу на берег. Перевагою раттліна є і те, що він нейтрально ставиться до використання металевих повідків.

Починаючи від приманок в 4 сантиметри завдовжки, можна сміливо ставити поводок, щоб уберегти волосінь від перекусу або зрізу на гострому камінні. Повірте: від цього його гра жодним чином не постраждає.

Ловити на раттліна можна практично будь-якого хижака. Якщо на Вашому улюбленому водоймі живе окунь, судак, берш, щука або головень - сміливо беріть спінінг, пару-трійку приманок і вперед!

Особливо популярні раттліни серед рибалок, які віддають перевагу трофейній ловлі жереха. Для цієї сильної риби як не можна краще відповідає дана приманка як за ваговими, так і поведінкових властивостей. Але якщо Вам вдасться вибратися на лісовий ставок або річку, то скористайтеся скромним раттліном, щоб спробувати вивудити в цих місцях в'язя.