Цифрова охорона здоров'я в США отримала рекордне інвестування

Американські стартапи, які розробляють медичні технології та цифрові системи для галузі охорони здоров'я, встановили новий рекорд за кількістю залучених інвестицій за першу половину 2021 року.

Аналітики Rock Health підрахували, що протягом шести місяців компанії отримали понад $ 14,7 млрд. венчурних грошей - це більше, ніж за весь минулий рік. Інвестиційний бум спостерігається по всіх фронтах - як серед початківців стартапів, так і серед великих компаній.

З початку пандемії в США було зареєстроване значне зростання числа пацієнтів в віртуальних медичних установах. За даними Sykes Enterprises, кількість американців, які хоча б раз користувалися послугами телемедицини, потроїлася до березня цього року - понад 60% респондентів почали використовувати сервіси нового типу. При цьому з появою перших вакцин і пом'якшенням карантинних заходів ситуація не змінилася - люди швидко звикли до віддаленої системи охорони здоров'я, а інвестори продовжують підтримувати нові рішення в цій області.

А тим часом на сайті vesti.ua ви дізнаєтесь про українську ІТ-компанію Brainstack_, зокрема про її благочинну діяльність. 

У звіті Rock Health відзначається, що близько 60% інвестицій з 372 раундів фінансування припадають на серії вартістю понад $ 100 млн. Якщо всі десять років тому річний обсяг фінансування цифровий медицини становив $ 1,1 млрд., то зараз стартапи залучають аналогічну суму за два тижні. Рішення в області цифрової охорони здоров'я включають віддалений зв'язок з лікарями, інтернет-аптеки та доступ до офіційних медичних даних.

Розмір залученого капіталу зараз варіюється в залежності від технологій і стартапів, але особливу увагу інвесторів приваблюють продукти і послуги на пізніх етапах росту - раунди серії C, D і E. У цьому році рекордсменами стали додатки Noom, Ro і Insitro. Розробник мобільного додатка для схуднення Noom залучив $ 540 млн. фінансування і досяг оцінки в $ 3,7 млрд, стартап Ro, що спеціалізується на первинної медико-санітарній допомозі, отримав $ 500 млн. Інвестицій і був оцінений в $ 5 млрд., а Insitro, що займається розробкою препаратів на базі ІІ, посіла третє місце з раундом на $ 400 млн.

Гендиректор Rock Health Білл Еванс зазначив, що всього кілька років тому подібні багатомільярдні оцінки були б неможливі - раніше сектор тільки зароджувався, а тепер для побудови ефективного бізнесу необхідний великий капітал. Крім того, в доступному для огляду майбутньому Rock Health прогнозує нову активність компаній з точки зору злиттів і поглинань. Протягом перших двох кварталів цього року компанії закривали по 22 угоди з придбання медичних стартапів в місяць. Ця тенденція збережеться, як мінімум, до кінця 2021 року.