Цікаві факти про піцу

Піца - одна з найпопулярніших на планеті страв, кількість шанувальників якої обчислюється сотнями мільйонів. Рецептів традиційно італійського смаколика також багато. Відмінність становить рецептура тіста, види продуктів, які використовуються в якості начинки, технологія приготування і подачі.

Видів цієї страви дійсно дуже багато: Чотири сири, Маргарита, Гавайська, Прошутто... У вас напевно теж є свій улюблений смак, і, повірте, замовивши піцу у Франківську ви зможете його цілком задовільнити. До речі саме зараз у «Smaki-maki» кожна третя піца безкоштовна! 

Сьогодні піца - це більше, ніж просто смачна страва, це - ціла культура. Для того, щоб переконатися в правдивості цього твердження, наведемо кілька цікавих фактів, про які ви могли і не підозрювати!

Термін «піца» з'явився в 997 роком до нашої ери

Так, смачно поїсти любимо не тільки ми, а й наші предки. Термін «піца» став актуальним ще понад тисячу років тому. Перша згадка про страву була знайдена на південному узбережжі Італії в 997 році. Можна зробити висновок, що піца є однією з найстаріших страв Італії.

Автор «Трьох мушкетерів» Олександр Дюма першим помітив актуальність піци

Сам Олександр Дюма був великим фанатом піци і став першим, хто звернув увагу на цю страву. Автор всім відомих «Трьох мушкетерів» виявляється завжди був шанувальником піци, незважаючи на те, що раніше вона вважалася їжею бідняків.

У 1835 році Олександр вирішив відправитися в невелику подорож. Прибувши в Неаполь письменник побачив, що люди з малим достатком в літній період року їдять виключно кавун. У холодний же період року в Неаполі прийнято готувати саме піцу. 

Гавайську піцу винайшов грек, при цьому перебуваючи в Канаді

Гавайська піца побачила світ в 1962 році. З огляду на те, що до цього часу страва стала популярною у всьому світі, почали з'являтися різновиди та варіації з різними начинками. Гавайська піца винайдена Семом Панопулосом, який відкрив піцерію в Канаді. Цікавий і той факт, що самі італійці не люблять цей різновид страви, і в Італії купити гавайську варіацію практично неможливо.

Піца - це їжа для бідних

У традиційній піці було всього три складові: оливкова олія, помідори і хлібний коржик. Сім'я, яка мала невеликий достаток, вважала піцу однією з головних страв. Ставлення до нього змінила королева Маргарита, яка захотіла спробувати їжу для бідних. Для її величності "коржик" приготували з більш різноманітними інгредієнтами. Результат дуже сподобався Маргариті.

Перша піцерія в світі

Вважається, що піца з'явилася в Неаполі, таким чином, перший заклад відкрилося теж в цьому місті в 1738 році. Якщо сьогодні приїхати на батьківщину піци, вас здивує кількість піцерій - їх близько 800 і практично в кожному смачно готують. В Італії настільки сильно люблять це блюдо, що присвятили йому національне свято.

"Маргарита" названа на честь королеви

Піца, приготовлена ​​в Неаполі для королеви, настільки сильно її вразила, що стала улюбленою стравою. Не виключено, що це була гарна легенда, оскільки рецепт "Маргарити" знайшли в більш ранніх джерелах. Як не крути, але піца Маргарита все-таки названа в честь королеви, адже завдяки цій легенді, здобула світову популярність.

Спочатку черепашки-ніндзя не надто любили піцу

У 1984 році на екранах з'явився чорно-білий мультфільм у вигляді коміксів. У перших серіях про піцу навіть не йшло мови, черепашки харчувалися абсолютно інакше. Їсти піцу герої почали в 1987 році, коли автор вирішив зробити мультик дружелюбнішим. Після перегляду, багато дітей з величезним апетитом наминали таку ж їжу.

Трохи про справжню Неапольську піцу

Виявляється, що тільки в Неаполі можна спробувати справжню піцу. Існують асоціація істинної Неапольська піци. Організація встановила особливі правила, які регламентують приготування страви. Також відповідні органи проводять сертифікацію піцерій, де дійсно можна спробувати справжнє класичне, яку готували кілька століть назвав.

Деякі країни мають власні рецепти піци

Країна народження страви - Італія, де можна спробувати справжню піцу в її первозданному вигляді. Страва настільки смачна, що швидко поширилася по всьому світу. Зараз її подають в багатьох ресторанах, завдяки цьому з'явилися різні варіації. Наприклад, в Бразилії додають зелений горошок, у Франції - смажені яйця, в Китаї - скоринки з хот-дога.

Багато знаменитостей були працівниками піцерій

Неймовірно, але багато популярних зірки починали свою кар'єру саме в піцеріях. Наприклад, Стівен Болдуін працював на касі в піцерії, а сам Жан-Клод Ван Дамм був звичайним розвізником. Можливо, саме піцерія стала для них тим самим щасливим місцем.