Піролізний котел - оптимальний варіант опалення

Твердопаливні котли - це реальна альтернатива газу і електроенергії. Паливо для них часто дістати простіше і  дешевше, самі по собі ці складні конструкції з розумним управлінням коштують не так вже і дорого, а з огляду на енергетичну кризу в країні, вибір твердотопаливника - це ще один маленький крок до енергетичної незалежності.

Поговоримо про піролізні котли - з одного боку про них багато хороших відгуків, з іншого - досить складно навскидку розібратися, якими ж перевагами вони володіють, і чи можуть бути застосовані для конкретного користувача.

Піролізні котли є одним з найпопулярніших видів серед твердопаливних котлів. Такі котли дозволяють максимально ефективно використовувати паливо завдяки спалюванню в два етапи. А замовивши якісне функціональне обладнання компанії ООО Атом, ви можете на 100% бути впевнені в їх абсолютній надійності і економності. 

Принцип роботи

Піроліз палива - це процес контрольованого тління палива (дров, вугілля або торфу) в недостатньому для горіння кількості кисню. У випадку з піролізним котлом, використовується не звичайний процес спалювання дров, а суха перегонка.

У секцію завантаження палива без доступу кисню подається висока температура (близько 600-900 С). В результаті виділяється піролізний горючий газ, який складається з суміші продуктів розпаду палива і вуглекислого газу. Через форсунку він просочується в сусідню секцію, в якій і згорає, змішуючись з киснем і вступаючи в реакцію з активним вуглецем.

Конструктивно, котел складається з двох цих камер: перша для тління палива, друга для спалювання газу. Таким чином, теплова енергія подається безпосередньо на теплоносії, а це забезпечує високий ККД обладнання.

Основні плюси піролізного котла

Піролізне горіння визнано одним з найбільш екологічних, адже по його завершенню не залишається никаки шкідливих речовин або елементів. Обсяги виділеного вуглекислого газу в рази менше, ніж при експлуатації котлів інших типів. Крім того, в відсіках горіння і в димоході практично відсутня зола, так що вони практично не засмічуються, а це знижує ступінь зносу устаткування.

В середньому при повному завантаженні піролізний котел може пропрацювати до 2 діб і більше без вашого втручання, хоча тут, звичайно, в силу вступають різноманітні зовнішні чинники: необхідна температура, вихідна температура приміщення, температура на вулиці, наявність теплоізоляції і її якість і інше.

Таким чином, до плюсів можна віднести:

  • Максимальна спалювання дров до найдрібнішої золи (в звичайних твердопаливних котлах, при нестачі кисню, залишаються догорілі залишки дров);
  • Немає обмежень по дробності палива (можна завантажувати в топку і великі поліна, що для звичайних твердотопов виключено);
  • Висока тривалість горіння;
  • Повна автоматизація горіння;
  • Низький знос при правильній експлуатації.

Правила експлуатації

Розглядаючи переваги піролізних котлів, не можна обійти увагою особливості їх експлуатації. Не те, щоб ці правила можна було однозначно віднести до позитивних або негативних сторін цього обладнання, але, якщо їх не дотримуватися, переваги цієї техніки, як і будь-якої іншої, швидко зійдуть нанівець.

В якості палива тут може використовуватися тільки деревина, причому рівень її вологості не повинен перевищувати 20%. Що це означає для користувача? Дуже часто такі твердопаливні котли встановлюють в приватних будинках, де дрова лежать в кращому випадку під навісом. Часто ж вони і зовсім зберігаються під відкритим небом. Використовувати такі дрова для піролізних котлів неприпустимо. Ну, тобто, користувачеві ніхто цього не заборонить, але час роботи і ККД котла істотно знизяться, та й знос при таких умовах настає на порядок раніше.

Невелика порада: якщо у вас склалася подібна ситуація, з неї проте є вихід. Повне завантаження котла (а інша в силу функціональних особливостей тут неприйнятна) дозволяє забути про нього майже на 2 доби. Іноді навіть більше. Все, що вам потрібно зробити, це перенести дрова для наступного завантаження в сухе і тепле місце. Так до моменту, коли в наступний раз вам буде потрібно завантажити паливо, дрова вже досить підсохнуть, щоб ваш котел функціонував в оптимальному режимі.