Розбираємося в саморізах

Щоб зібрати будь-яку конструкцію з дерева, починаючи від простої садової лавочки до каркасного будинку, потрібно вибрати відповідне кріплення. У більшості випадків перевагу віддають саморізам - самонарізним шурупам, як найнадійнішим і простим у застосуванні метизам.

Але їх різновидів так багато, що вибрати, які саморізи кращі в кожному конкретному випадку, буває складно. Вони відрізняються по довжині, товщині, кольором, виду головок і іншим характеристикам. Але розібратися в них не так складно, як здається, а в інтернет-магазині https://metizmarket.ua/ ви зможете по найкращій ціні купити потрібний вид саморізів, і інших якісних кріпильних елементів. 

Як відрізнити саморізи для дерева

Від шурупів, які встановлюються в уже існуючий отвір з внутрішнім різьбленням, саморізи відрізняються тим, що такий отвір вони нарізають для себе самі, «вигризаючи» в матеріалі канавки власного різьблення в формі трикутника з гострим кутом. Різьба у них досить глибока, щоб у процесі входження в дерево або інший матеріал забезпечувати нарізку відповідних заглиблень, а також щільне і надійне зчеплення з ними.

Ще однією відмінністю є більш гострий і довгий кінчик, ніж у болтів або шурупів, який полегшує проходження саморіза через тіло скріплюваної деталі. І якщо шуруп можна легко вкрутити звичайної викруткою, то для монтажу самонарізних метизів потрібен електричний інструмент - шуруповерт або акумуляторна викрутка. Завдяки великій крутній силі вони легше справляються з опором матеріалів, ніж ручний інструмент.

Розберемося, які бувають саморізи по матеріалу застосування, щоб навчитися відрізняти призначені для дерева.

Всього існує 3 великих групи таких метизів: по дереву, по металу і універсального призначення. Один від одного вони відрізняються кроком різьби.

  • Саморізи по металу мають часту і низьку різьбову нарізку.
  • У саморізів по дереву вона рідкісна і висока, що дозволяє їм добре закріплюватися в волокнах деревини, тоді як часте різьблення їх просто розриває.
  • Універсальні металовироби можуть мати середнє або двозахідне різьблення з чергуванням рідких і частих витків. З їх допомогою з'єднують деталі з дерева і металу або використовують при роботі з дуже твердими сортами деревини.

Вибір кріплення по характеристикам

Щоб розібратися в тому, як вибрати саморізи по дереву, потрібно знати, на які характеристики звертати увагу і як співвідносити їх з видом виконуваної роботи. Асортимент цього виду метизів в магазинах вражає: сотні літаків з короткими і довгими, товстими і тонкими саморізами різних кольорів початківця будівельника може змусити розгубитися.

Виготовляють саморізи з латуні, нержавіючої та звичайної вуглецевої сталі. Латунні металовироби через високу вартість використовуються рідко, в будівництві ж застосовують сталеві. Вони в свою чергу розрізняються за способом обробки, визначити який можна за кольором виробів.

  • Чорний колір саморізів говорить про фосфатування або оксидування.
  • Білий - про оцинкування.
  • Жовті - це оцинковані металовироби, оброблені хромовою кислотою. Хоча і звичайні оцинковані металовироби можуть мати такий відтінок, який їм надають для додання декоративних властивостей.

Найдешевше «чорне» кріплення використовують переважно при внутрішніх роботах і збірці дерев'яних конструкцій, на які не буде впливати вода або висока вологість повітря. Пов'язано це з тим, що з часом він іржавіє, залишаючи на поверхні некрасиві сліди.

Крім того, слабка стійкість до корозії робить такі саморізи ламкими і не стійкими до великих навантажень. Тому працювати з ними потрібно акуратно, щоб при сильному перекруті не відламати головку від стрижня з різьбленням. 

Кращими експлуатаційними та декоративними властивостями володіють жовті саморізи - вони міцні, не іржавіють, та й за кольором максимально підходять до деревини.