Як вибрати золотий годинник

Золото з давніх часів вважається символом застиглого сонця, могутності, життя і багатства, тому годинник з дорогоцінного металу - це більше, ніж просто стильний аксесуар.

Це відображення бездоганності, стилю, однозначно позиціонує власника годинника як людину статусну і з вишуканим смаком. У зв'язку з цим підходити до вибору золотих годинників слід грунтовно. А тут ви дізнаєтесь багато корисної інформації про золоті годинники і зможете підібрати для себе чудову модель.  

Як вибрати пробу золотих годинників

На справжніх золотих годинниках, як і на інших прикрасах з дорогоцінних металів, обов'язково повинна стояти проба. Вона позначає кількість грамів золота на 1000 грамів сплаву. Так, наприклад, якщо 1000-грамовий виріб 585 проби, то чистого золота в ньому міститиметься 585 г, а решта 415 г - інші метали.

Існує ще одна шкала оцінки чистоти золота - британський карат. Якщо говорити про співвідношення систем вимірювань, то 375 проба - 9 карат, 585 проба - 14 карат, 750 проба - 18 карат, 916 проба - 22 карата.

З чистого золота прикраси не роблять, оскільки золото - дуже м'який метал, легко дряпається і піддається деформації. Годинники зазвичай виготовляють з дорогоцінного металу 375, 585 і 750 проби.

Що краще вибрати? Все залежить від вашого гаманця. У носінні різниці практично не помітно, відчути її можна тільки лише при здачі виробу в ломбард, хоча, як стверджують експерти, 14 каратні вироби в порівнянні з 18 каратним менше піддаються механічним впливам і довше зберігають свій первозданний блискучий вигляд. Однак не варто забувати, що вартість золотого годинника в першу чергу визначає не кількість грамів чистого золота, а складний механізм, дизайн виробу і впізнаваність бренду.

Червоне, жовте чи біле золото

В СРСР практично всі вироби були з червоного золота. З падінням залізної завіси ми дізналися про існування різних відтінків дорогоцінного металу: жовтого і білого. Червоне і жовте золото виходить шляхом додавання міді і срібла в різних пропорціях, біле - паладію і платини (в цьому випадку біле золото називають благородним) або нікелю.

Якого кольору і форми вибрати золотмй наручний годинник - виключно справа смаку. Однак слід бути обережними при покупці годинників з білого золота і купувати вироби тільки з благородного білого золота, так як нікель може викликати алергію і шкірні захворювання. Зазвичай вироби з золота з нікелем покривають шаром родію, щоб запобігти негативний контакт з шкірою, але при постійному носінні його шар поступово стає менше і навіть зникає. Вловити неозброєним оком, коли родієве покриття зійшло на «ні» практично неможливо. Тому експерти рекомендують при покупці годинників з білого золота віддавати перевагу надійним швейцарським брендам, де відсутність в сплаві нікелю регламентовано законом і контролюється відповідними органами.

Чи можуть бути справжні золоті годинники доступними за ціною

Золотий годинник, будучи предметом розкоші, апріорі дешевим бути не може, навіть виходячи з того, що один грам золота коштує близько 40 доларів (зазвичай вага корпусу жіночої моделі становить не менше 8-10 г, чоловічий же - часом досягає 150 г). В якості початкової ціни для золотих годинників експерти називають такі цифри: 1500-2000 доларів для жіночих золотих годинників і 2000-2500 доларів для чоловічих золотих годинників.

Для того щоб зробити золотий годинник відносно недорогими, деякі виробники знаходять шляхи зниження вартості. Наприклад, деякі компанії використовують технологію «капсула», суть якої полягає в тому, що в тонкий корпус з дорогоцінного металу поміщається капсула (додатковий корпус, виконаний не з дорогоцінного металу), всередині якої надійно закріплений годинниковий механізм.

Інша технологія - це використання у виробництві корпусу двошарового металу, так зване плакірування золотом. Однак називати такий годинник золотими неправомірно, а в більшості розвинених країн навіть законодавчо заборонено.