Підвіконня: що потрібно знати про матеріали виготовлення

Зазвичай про підвіконня замислюються вже на останній стадії ремонтних робіт. Виняток становлять лише ті елементи, які або трансформуються в лаву, або на кухні об'єднуються з робочою стільницею. В інших випадках про цю частину віконної системи ніхто особливо не думає до останньої хвилини.

Тим часом, виробники віконних систем рекомендують серйозно поставитися до вибору цього атрибута, адже неякісна інсталяція або невідповідна модель в підсумку призводять до його передчасної заміни. До слова, зробити заміну підвіконної плити вже після установки віконного блоку технічно складно і дорого.

Пластикове підвіконня

ПВХ (полівінілхлорид) - найпоширеніший тип. Які підвіконня краще купити для пластикових вікон? На це питання відповідають самі виробники металопластикових систем, коли пропонують разом з вікном встановити підвіконну плиту з пластика. Це розумно і виправдано, адже всі технічні характеристики віконної системи будуть збігатися і прослужать однаково довго. Зовні це теж буде виглядати гармонійно: у ПВХ немає обмеження за кольором, тому що плівка, якою покривають плити, може мати будь-який відтінок і імітувати будь-яку фактуру.

ПВХ, завдяки вологостійкості і термопровідні, відмінно підходить для виробництва підвіконних плит. Однак пластикові підвіконня пустотілі, їх міцність залежить від кількості ребер жорсткості в конструкції. Чим важче плита, чим більше в ній ребер, чим вони товщі, - тим надійніше і міцніше буде підвіконня.

На сайті https://kom-fort.kiev.ua/podokonniki-ru/verzalitovye-ru/werzalit-by-gentas-ru/ ви зможете по найкращій ціні замовити підвіконня Werzalit, що відрізняються простотою експлуатації і догляду, безпекою, довговічністю. Вони стійкі до впливу вологи, тому на поверхні підвіконня ніколи не з'являється цвіль або грибок. 

Дерев'яне підвіконня

У промисловості на виготовлення підвіконь йдуть різні породи дерева, які можуть значно відрізнятися за своїми властивостями. Наприклад, ціна на хвойні породи буде невисокою. Малюнок у такий деревини красивий, але ось структура занадто м'яка, сильно піддана вологості і перепадів температур. Виняток становить модрина: висока міцність, майже як у дуба.

Листяні породи дерева набагато міцніше хвойних, тому і ціни будуть значно вище. Рідкісні породи (червоне, чорне, сандалове) - це рівень преміум-класу і будь-які меблі з такого дерева робиться тільки під замовлення.

Але є і альтернатива масиву - плити з клеєної деревини. При високому тиску (і під високою температурою) тонкі пластини дерева склеюють між собою. Отримані щити за своїми якостями нітрохи не гірше масиву, навіть менше схильні до деформації.

Головний недолік дерева - чутливість до вологи. При набуханні віконна плита деформується, шви поступово втрачають герметизацію. Особливо це проявляється на кухнях, де конденсату більше, ніж в інших кімнатах. Щоб вирішити питання конденсації, треба налагодити циркуляцію теплого повітря в ніші вікна.

Про варіанти з ДСП, МДФ і деревинно-полімерного композиту (ДПК)

Підвіконня з ДСП. Їх основу складає сильно спресовані деревно-стружкові плити, які покриті шаром ламінованої плівки. Можна вибрати поверхню будь-якого кольору і фактури. Таке покриття стійке до хімічних, температурним, механічним впливам. Однак поверхня ДСП треба захищати від потрапляння вологи на стики - відразу протирати насухо. До плюсів деревно-стружкової плити віднесемо легкість монтажу, міцність і невисоку ціну. До мінусів - недовгий термін служби через відсутність волого і термостійкості. Через смол, які входять до складу, може виділятися шкідливий формальдегід.

Основа підвіконня з МДФ - плита з зовсім дрібних пресованих деревної тирси, які склеюються між собою парафіном або лігніном. Коли встановлюють вікно з дерева, намагаються і підвіконня зробити з того ж матеріалу. Недорогий і нешкідливий для здоров'я

Підвіконня з ДПК. Основа ДПК - матеріал, який виробляють з мінерального або технічного наповнювача (скловолокно, тирса) і сполучного матеріалу (полівінілхлорид, поліпропілен, іноді зерновий крохмаль). З суміші відливаються дошки з пустотами всередині. У такого деревно-полімерного композиту (ДПК) багато плюсів: високоміцний, стійкий до сонячних променів і до перепадів температур, вологостійкий, з необмеженим вибором відтінків.

Підвіконня з штучного каменю

Натуральний камінь вишукано виглядає, але у нього є недоліки. По-перше - висока вартість підвіконь з натурального каменю. По-друге - це не завжди нешкідливо для здоров'я (якщо говорити про граніт, то через вулканічне походження в його складі можлива наявність ізотопів - тобто, підвищена радіоактивність).

У каменів пориста структура і на поверхні будуть розмножуватися мікроорганізми, з'являтися плями. Ще одне застереження - шовна технологія з'єднання деталей, і при стикуванні листи важливо брати з одного відколу, інакше є ризик, що вони будуть відрізнятися за кольором.

Але найголовніше - при серйозному пошкодженні вони не піддаються ремонту. Тобто, склеїти, зашліфувати пошкоджені ділянки так, щоб це було непомітно, неможливо. Однак, існує альтернатива: більш легкий і екологічно безпечний штучний камінь.

Виготовлення підвіконь зі штучного каменю відбувається за допомогою трьох основних технологій: виробництво композиту, агломерату і литого мармуру. Найвідоміші - це акриловий і кварцовий склади. Плюсів у них, в порівнянні з природними каменями - крім ціни - ще багато. Вони значно легше натуральних, у них необмежений вибір відтінків (особливо у акрилу).

Штучні камені не вигоряють на сонці, їм не страшна волога, а значить, на їх поверхні не розмножуються мікроорганізми, цвіль. Майже вічний термін служби, можливість реставрації, багатий вибір фактур - всі ці якості роблять штучний камінь дуже популярним.