Що потрібно знати про дерев'яні сходи

Перед власниками заміських будинків, дач, дворівневих квартир, завжди постає питання про вибір сходової конструкції.

Як правило, сьогодні найбільш затребуваними матеріалами для виготовлення сходів є дерево. А на сайті компанії Явир мебель ви знайдете широкий асортимент сходових дерев'яних конструкцій, дверей а також різноманітних стильних функціональних меблів найвищої якості.

Чим такі привабливі сходи з дерева

Дерево вже від природи віє теплом. За допомогою цього, в приміщенні створюється особливим мікроклімат, який приємний і корисний. Говорити про переваги дерев'яних сходів можна безмежно. Вони настільки різноманітні, що виділити основні становить труднощі. 

Отже, головними перевагами сходових конструкцій є:

  • перш ніж сходи з деревини будуть виготовлені, вони проходять довгий і ретельний шлях обробки. Однак ніякі обробки не впливають на екологічність кінцевого продукту. Як було дерево природним натуральним матеріалом, таким воно і залишається;
  • за рахунок того, що дерево - м'який матеріал в плані створення з нього різних конфігурацій, цим сходи тільки виграють. Адже за допомогою такої властивості можна створити красиві, функціональні конструкції, які будуть прикрашені незвичайними перилами, балясинами;
  • дерев'яні сходи намагаються виготовляти з добре просушеної деревини. Тому, особливих навантажень конструкції не створюють на основу;
  • на перший погляд, здається, що дерево не може служити довго. Це не правда. Напевно, багато хто пам'ятає, скільки років дерев'яні східці використовувалися біля ганку будинку, незважаючи, на те, що вони перебували на відкритому просторі і в ті часи нічим не оброблялися.

Можна відзначити один недолік ступенів з дерева, він полягає в тому, що через кілька років експлуатації вони зношувалися та ставали тоншими, ніж були спочатку. Сучасні сходові конструкції виконуються в самих різних варіантах. Вони добре підходять і для солідних особняків, і для дачних будиночків, і для дворівневих квартир. 

Види дерев'яних сходів

Жодні дерев'яні сходи не можна назвати типовими. Навіть в тому випадку, якщо вони виготовляються за певним шаблоном. Адже структура і фактура деревини неповторна. Особливо якщо вони не фарбується, а просто покривається прозорим лаком.

Існує кілька видів сходів, зроблених з дерева. Підбирати певну модель необхідно в залежності від планування приміщення і місця установки такої конструкції.

Гвинтові сходи являють собою конструкцію, де ступені встановлюються навколо центрального стовпа. Підніматися і опускатися необхідно по гвинтовій траєкторії. Встановлювати такі сходи можна в будь-якому приміщенні, так як вона одночасно є і його окрасою. Але найбільше вона підійде для невеликих кімнат, так як здатна економити простір. Її краще не встановлювати в будинку, якщо в сім'ї є літні люди і їм доводиться підніматися на другий поверх.

Маршеві сходи є найзручнішими. За ним легко підніматися і дорослій людині, і дитині. Вони діляться на кілька категорій:

  • одномаршеві, де відсутні сходові майданчики;
  • багатомаршеві з поворотом на 90º, де є один сходовий майданчик;
  • багатомаршеві з поворотом на 180º і мають одну сходову площадку.

Вони більше підходять для просторих кімнат і зазвичай встановлюються в кутку приміщення.

Поворотна сходи, які можуть бути як правими, так і лівими. Тут в конструкції присутні елементи двох попередніх сходів, маршової і гвинтовий. Хоча повороти в конструкції і присутні, сходові площадки не передбачаються.

Матеріали виготовлення

Для виготовлення будь-якої з таких конструкцій може використовуватися різна деревина. Як для несучої конструкції, так і для сходинок треба використовувати міцне і тверде дерево. А ось для перил підійдуть і декоративні породи деревини.

Найбільш ідеальним варіантом для виготовлення сходів можна назвати модрину. Вона міцніше сосни і ялини, але зате дешевше дуба. Хоча по довговічності не поступається йому. А найдорожчими породами дерева, використовуваними для виготовлення таких конструкцій, можна назвати кедр, ясен і вишню.