Поглиблення і чистка колодязів. Коли і як правильно почистити колодязь

Технологія будівництва колодязів майже не змінилася. Одна з поширених проблем — зменшення об'єму рідини з часом. З'являється необхідність проведення поглиблення колодязів до наступного шару підземних вод.

Поглиблення. Процедуру проводять восени або навесні, оскільки в цей час підземні води розташовані далеко. Спочатку варто визначити, чи є сенс у проведенні поглиблення.

Процедурою варто скористатися, коли:

  • Зниження рівня води не обумовлено погодними аномаліями;
  • залишкова рідина зберегла свої властивості, залишилася придатною до споживання;
  • в колодязях, розташованих поруч, рівень рідини залишився на колишньому рівні.

Перед початком діяльності експерти рекомендують провести опитування власників сусідніх ділянок, точно визначити обсяг припливу кожен день, виявити здатність грунту утримувати стінки шахти без опади. Можна використовувати різні методи, наприклад, підкопування, застосування кілець із залізобетону або пластикових труб, фільтрування. При використанні кілець беруть варіанти з меншим діаметром. Для опускання застосовується електрична лебідка. Обов'язково проводиться гідроізоляція швів. Якщо колодязь потрібно поглибити на метр, то актуально застосування фільтрів. У їх якості використовується перфорована труба ПВХ, діаметр якої на 4-6 см менше, ніж у колони. Цей варіант не допустить замулювання колодязя. Самий трудомісткий процес - підкопування. У ньому передбачається нарощування верхній частині шахти. Нижні кільця дають усадку, а верхні фіксуються нагорі. Після проведення поглиблення потрібно провести чистку. Для цього брудна рідина відкачується насосом. Для цих цілей знадобиться шланг всмоктуючий для води. Придбати його можна на сайті https://gumatech.pro/ua/g90288450-rukav-naporno-vsasyvayuschij. Представлені моделі зроблені по ГОСТ, можуть застосовуватися при температурі від -35 до 90 градусів.

Поглиблення та чистка колодязя

Чистка колодязя. Очищення потрібно проводити регулярно, не тільки при поглибленні колодязя. При попаданні органічних залишків в воду в рідину проникають токсини. Вони можуть стати причиною розвитку небезпечних захворювань. Змінюються і властивості рідини. Іноді захід допомагає, коли:

  • різко падає рівень рідини;
  • при дослідженні стінок колони виявляються відкладення з глини.
  • Виявлено помутніння води;
  • Рідина поміняла присмак.

Очищення іноді виконують ручним способом. Спочатку відкачують воду, стінки очищають. Днище джерела приводять в порядок. Щілини обов'язково усуваються, після чого проводиться дезинфекція. Для останньої часто застосовують розчин хлорного вапна. При використанні дренажного насоса всі заходи можна виконати швидше. Він піднімає мул з дна, успішно очищає воду. Пристрій потрібно періодично діставати на поверхню для очищення фільтрів. Процедуру повторюють до тих пір, поки на фільтрі не перестануть з'являтися мулові відкладення. Дренажний насос вибирають з певною потужністю. Може стане в нагоді і фекальний насос. Великий сміття з води видаляють ручним способом. Іноді застосовується грейфер. Завдяки йому спуск людей не виробляється. Два ковша з зубцями спускають в грунт, вони піднімають бруд на поверхню. Очищати експерти рекомендують в кінці літа або на початку осені. У цей період води в свердловині мінімальна кількість. Тому можна буде вибрати найбільш зручний спосіб очищення. Після завершення всіх робіт потрібно провести ретельну промивку шахти, кілька разів прибрати всю воду. В місцеву СЕС надається рідина для визначення її властивостей. Це дозволить використовувати її без побоювань.