Що потрібно знати про кредит під заставу нерухомості

Якщо потрібно оформити кредит на велику суму, а рівень офіційної заробітної плати дозволяє розраховувати лише на схвалення покупки не самого наверненого холодильника, то виходу залишається всього два - звернутися за допомогою в кредитну організацію з сумнівною репутацією і отримати гроші під непідйомні відсотки, або оформити позику з додатковим забезпеченням практично в будь-якому комерційному банку.

Відмінності від простого споживчого кредиту

В першу чергу кредит під заставу наявної нерухомості відрізняється, звичайно ж свою максимальною сумою, яка в цьому випадку розраховується не з величини вашого підтвердженого доходу, а від ринкової вартості об'єкта.

При цьому, якщо вартість нерухомості в рази перевищує необхідну вам суму кредиту (наприклад - вам потрібно сто тисяч гривень, а предмет вашого застави оцінюється в мільйон), то в багатьох банках підтверджувати дохід вам швидше за все зовсім не доведеться.

Однак якщо ви розраховуєте отримати в борг суму рівну вартості нерухомості, то вас буде чекати сюрприз - жоден банк не видає кредити на повну вартість застави. Найчастіше ця сума знижується приблизно на 30 відсотків, тому розраховуючи надати в якості забезпечення об'єкт вартість в 1 мільйон, в реальності можна отримати готівкою лише сімсот тисяч, не дивлячись на те, що право застави буде накладено на об'єкт в повній мірі.

Це, звичайно, не дуже приємно, але так банк намагається мінімізувати свої ризики. Якщо ви опинитеся недобросовісним платником, то він зможе швидко реалізувати предмет застави на ринку по трохи заниженою ціною, забрати собі належне, а залишок, якщо він буде, перерахувати на ваш рахунок.

Проте, плюси для споживача теж є і виражаються вони в процентній ставці, тому що вона завжди на кілька пунктів нижче, ніж вартість звичайного споживчого продукту в обраній організації. У цьому ви зможете переконатися скориставшись https://capital-invest.com.ua/ru/kredit-pod-zalog-nedvizhimosti/kredit-pod-zalog-ofisa/ послугою кредит під заставу офісу від компанії Capital Invest.  

Яка нерухомість може виступати предметом застави

Вимоги до об'єкта застави кожен банк встановлює самостійно - хтось розглядає виключно квартири, десь готові видати позику прийнявши в якості забезпечення заміський будинок, таунхаус, чи офіс, а якісь банки влаштує звичайний цегляний гараж. Відповідно і конкретний список умов буде змінюватися виходячи з типу нерухомості, але так як найчастіше в якості предмета застави виступають квартири, то ми розглянемо саме їх.

  • Будівля, в якій розташована квартира, не повинна бути визнана аварійною, стояти в планах на капітальний ремонт або знесення, а її знос не повинен перевищувати 60 відсотків.
  • Стіни і перекриття в будинку не повинні бути дерев'яними, в квартирі повинні бути присутніми всі необхідні комунікації.
  • Квартира не повинна знаходиться в заставі у інших осіб, під арештом, бути предметом судового спору або обтяжена якимось іншим способом.
  • У квартирі не повинні бути прописані або мати частку у власності неповнолітні.
  • Всі перепланування, якщо вони є, повинні бути узаконені в установленому порядку.

Додаткові вимоги до позичальника

Оформлення кредиту під заставу нерухомості передбачає необхідність оформлення позичальником додаткових послуг, без яких банк не дасть схвалення на видачу позики, а оплачувати їх доведеться зі своєї кишені. До того ж найчастіше звертатися за їх отриманням доведеться виключно в ті організації, які вкаже банк, що позбавляє вас можливості знайти більш комфортні і справедливі ціни.

До таких послуг належать:

  • Оформлення декількох видів страхових полісів, в число яких входить життя, здоров'я і втрата працездатності основного позичальника, захист нерухомості від різних лих, пошкоджень, втрати і протиправних дій третіх осіб, а так само титульне страхування права власності. Продовжувати всі поліси доведеться щорічно, до тих пір поки кредит не буде погашений, а в разі відмови від продовження банк буде в праві підняти процентну ставку, що може позбавити ваш кредит абсолютно всіх переваг перед споживчим.
  • Підготовка оціночного альбому, на підставі якого банк буде оцінювати ліквідність і вартість об'єкта застави.

Крім необхідності оформлення додаткових послуг є і кілька інших дуже важливих моментів, про які не варто забувати, передаючи свою власність в забезпечення кредиту банку:

  • Весь час, поки сума боргу не буде виплачена, ваша нерухомість буде в заставі у банку, а значить ви не зможете їй повноцінно розпоряджатися: продати, обміняти, подарувати або просто зробити невелике перепланування.
  • Якщо кредит ви берете для покупки іншої квартири, то отримати після податкове вирахування у вас не вийде, тому що такий кредит не буде цільовим.
  • У разі, якщо з якоїсь причини ваші відносини з банком зіпсуються і ви захочете рефінансувати кредит в іншій організації, то з цим виникнуть великі труднощі - далеко не всі банки готові займатися переоформленням застави і дуже багато швидше за все вам відмовлять.