Основні помилки харчування собаки

Правильне харчування собаки - це запорука її здоров'я та довголіття. І незалежно від того, чи їсть ваш вихованець сухий корм або натуральні продукти, ви повинні знати які помилки при годуванні собаки не можна допускати, щоб не завдати шкоди тварині.

Давайте зупинимося на деяких упущення, що допускаються собаківниками при годуванні собаки. А якісне збалансоване харчування для ваших чотирилапих друзів, зокрема корм для собак з кроликом ви зможете замовити на сайті trainer-korm.com.ua.

Підгодовування з хазяйського столу

Нерідко трапляється, коли жалісливі господарі, «шкодуючи» своїх пухнастиків, підкидають їм «смакоту» зі свого столу. Та й як тут встояти, якщо на вас так жалібно і благально дивляться два маленьких очка-гудзики.

Не витримуючи такого погляду, власники тварин припускаються великої помилки, починаючи підгодовувати своїх вихованців. І справа не в тому, що від одного шматочка ковбаски нічого не трапиться. Так, від одного може і не трапиться, але, як правило, одним шматочком бенкет не закінчується. Де один, там і два і три ...

Наша з вами їжа дуже важка для собаки. Спеції, які в ній містяться, організм тварини за своєю природою не пристосований приймати.

По-перше, їжа з господарського столу може привести до ожиріння, і як наслідок - захворювання внутрішніх органів. По-друге, організм тварини, не пристосований до такої їжі, може її просто не прийняти, а це загрожує отруєнням. Ну і по-третє, тим самим ви виробляєте у вихованця звичку підбирати продукти з землі.

Годування шкідливими продуктами

Існує думка, що собака всеїдна тварина, і годувати її можна чим завгодно. Звичайно, якщо ви дасте вихованцеві їжу з вашого столу, то він, безсумнівно її з'їсть. Але питання в тому, до яких наслідків це може призвести в подальшому.

Собака не порося. Собака - хижак, і її організм генетично не пристосований до продуктів з нашого столу. Часто господарі чотириногих припускаються помилок при годуванні вихованця, дозволяючи йому вживати солоні, перчені, копчені і солодкі продукти.

Годування шкідливими для собаки продуктами, як і в першому випадку, завдають непоправної шкоди здоров'ю і розвитку серйозних захворювань шлунково-кишкового тракту. Почитайте, якими продуктами можна годувати собаку.

Змішане харчування

Не можна змішувати сухий корм і натуральні продукти. У повноцінному сухому кормі вже містяться всі необхідні поживні речовини (як стверджують виробники кормів). Годування такими кормами не вимагають ніяких додаткових добавок, крім свіжої води.

Підгодовування собаки сухим кормом при натуральному годуванні, і навпаки, може призвести до надлишку вітамінів і мінеральних речовин в організмі тварини і порушення роботи підшлункової залози.

Порушення балансу харчування

Якщо ви годуєте собаку натуральною їжею, постарайтеся підібрати збалансований раціон харчування. Головні компоненти такого раціону - білки, рослинна їжа, жири і вуглеводи повинні бути підібрані виходячи з ваги, змісту і віку чотириногого.

Перегодовування

Перегодовування дуже шкідливо для собаки і може привести до ожиріння. При ожирінні вся основне навантаження лягає на скелет. Це тягне розвиток захворювань суглобів і серцево-судинної системи, порушення функції печінки і жовчного міхура.

Особливо небезпечний перегодовування для маленьких цуценят. Саме в цьому віці закладаються основи правильного будови тварини. Зайва маса тіла призводить до надмірного навантаження на скелет і неправильного формування опорно-рухового апарату.

Різка зміна раціону харчування

Різка зміна раціону харчування або переклад з одного виду корму на інший можуть призвести до розладу шлунку і захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Відсутність графіка годування

Відсутність чіткого графіка годування призводить до того, що у тварини порушується розпорядок дня. Якщо перерва між годуваннями маленька, то не зголодніла як слід тварина може відмовлятися від їжі. І навпаки, якщо перерва занадто велика, то голодний пес може жадібно «накинутися» на їжу і проковтнути її за секунду. А це величезне навантаження на шлунок і, як наслідок, - гастрит.

Годування тварини без урахування особливостей розвитку

Спосіб життя, умови утримання та погодні умови також важливі у виборі раціону і режиму харчування. Наприклад, тваринам, які ведуть активний і рухливий спосіб життя, потрібно більше калорій і вітамінів, ніж собакам, які містяться у вольєрах. У спекотну погоду практично у всіх тварин знижується апетит, але збільшується споживання води.

Зайве холодна або гаряча їжа

Якщо ви годуєте собаку натуралкою, то ні в якому разі не можна давати занадто гарячу або холодну їжу. Собака не може як людина остудити їжу безпосередньо в роті, вона заковтує її відразу. Це може привести до опіків, пошкодження зубної емалі і виникнення гастриту.