Не тільки «Маргарита»: Все, що потрібно знати про піцу

Італійську національну страву у вигляді круглого відкритого коржа з томатами і сиром моцарелла знає кожен. І хоча бум на піцу давно пройшов, піцерій з кожним днем ​​стає все більше, і це не дивно, адже це - улюблена їда мільйонів людей по всьому світі.

Сьогодні піцою здивувати складно: є і класичні на тонкому тесті, і пишні з підгорілими плямами, і веганські на чорному тісті. Щоб зрозуміти, коли в тарілці - авторський шедевр, а коли - страшний сон італійця, експерти розповіли про секрети приготування, а на сайті if.smaki-maki.com ви зможете вигідно замовити смачну піцу в Івано-Франківську. 

Історія

Страва, схожа на піцу, існувала ще у древніх греків і римлян: це були хліб з м'ясом, сиром, маслинами і овочами. Прообраз сучасної піци з'явився в Неаполі в 1522 році, коли в Європу завезли помідори. А вже в XVII столітті спеціальні люди - піццайоло - готували піцу для італійських селян.

В кінці XIX століття італійські переселенці привезли піцу в Чикаго, звідки вона поширилася по всіх штатах. Головна відмінність між італійською та американської піцою - начинка. Для американської піци немає неприпустимих інгредієнтів: у них навіть є піца з макаронами. Італійці більш консервативні: вони ніколи не додадуть в піцу пекінську качку і інші нетрадиційні продукти.

Традиційно форма піци - кругла, також існують прямокутні ( «Римська») і закриті ( «Кальцоне») варіанти. Як правило, італійську піцу готують на тонкому тісті і тільки з продуктів, які поєднуються між собою. Американський варіант, завдяки дріжджовій основі, товстіший і має пухкі, пишні краї. При приготуванні американської піци використовують всі інгредієнти, які є під рукою: часто додають курку барбекю, бекон або шинку.

Південь і північ Італії відрізняються рецептами. Взагалі, для італійців існує тільки піца «Маргарита», своє ім'я вона отримала від дружини італійського короля - Маргарити Савойської. Її рецепт простий: хороший сир (як правило, моцарелла), смачний соус і свіжий базилік.

Тісто

Тісто має бути хрустким, повітряним, легким. Класичне тісто для піци готують з борошна, натуральних дріжджів або закваски, солі і води. Додавання оливкової олії - спірне питання. Наприклад, у традиційній неаполітанській піці його немає.

Борошно - один з найважливіших інгредієнтів. Рекомендують використовувати італійську муку сорту 00. Для борошна італійці використовують більш м'яке зерно, яке дозволяє сильніше тягнути тісто, воно не рветься і стає більш еластичним. Тісто замішують вручну, а потім розгортають тонким шаром - як правило, до півтора сантиметрів.

Приготування піци залежить від тіста: тонке тісто розкочують качалкою, а «Бруклінське» дріжджове - вручну, щоб зробити краї пишними. У тісто додається вода, цукор, дріжджі і олія, а потім все ретельно перемішується.

Італійська піца готується тільки з оливковою олією, а в американській її іноді замінюють на сонячникову. Деякі пиццайоло підкидають коржик в повітря - так тісто формується і насичується киснем.

Начинка

Після того як тісто покривають томатним соусом, можливе додавання практично будь-яких начинок. Залежно від розміру піци змінюється кількість тіста і начинки, але співвідношення інгредієнтів залишається приблизно однаковим.

Крім традиційних італійських рецептів, існує величезна кількість варіантів приготування піци. Кухарі в усьому світі дарують піці свою родзинку, використовуючи місцеві продукти в класичних рецептах. Взагалі, в кожному регіоні - свій рецепт. Наприклад, італійська «Капрічоза» з томатами, моцарелою, грибами, артишоками і оливками або класична американська «Гавайська» піца з беконом, моцарелою і ананасами.