Токсикоз при вагітності: чим він небезпечний і як полегшити симптоми

Багато жінок помилково вважають токсикоз на ранніх термінах вагітності нормальним фізіологічним процесом. Найчастіше під цим діагнозом мають на увазі легку ранкову нудоту, періодичну блювоту, підвищену чутливість до запахів і смаку їжі.

Вважається, що ці симптоми не є небезпечними і самі проходять до другого триместру. Однак це помилка: при сильному токсикозі можуть розвинутися ускладнення, що підвищують ризик переривання вагітності та сильного погіршення здоров'я жінки.

У медичному середовищі під діагнозом токсикоз мається на увазі, крім нудоти і блювоти, ще цілий комплекс патологічних змін в стані вагітної протягом першого триместру. Симптоми токсикозу - це тільки зовнішній прояв складних процесів усередині жіночого організму. Згідно зі статистикою, він розвивається майже у 90% вагітних. При тому, що даний синдром не є природним процесом, його легкі прояви почали вважати одним з варіантів норми.

На яких термінах вагітності розвивається токсикоз

У деяких жінок ранній токсикоз починається на терміні 2-4 тижнів вагітності, але найчастіше - на 6-8 тижні, коли в організмі відбувається вже багато фізіологічних змін. По посиланню организм женщины на 8 неделе беременности ви дізнаєтесь більше про ці та інші проблеми на конкретному терміні вагітності.  

Тривати токсикоз може протягом кількох місяців - до 13 або 16 тижнів вагітності.

В останньому триместрі вагітності у жінок може розвиватися гестоз, який помилково називають пізнім токсикозом. Це важке ускладнення вагітності, яке супроводжується підвищенням артеріального тиску, погіршенням роботи серцево-судинної системи, нирок і головного мозку.

Симптоми токсикозу

Всупереч поширеній думці токсикоз у вагітних має досить багато симптомів, але деякі з них розвиваються тільки при середньому або важкому ступені.

Даний стан може супроводжуватися:

  • підвищеним слиновиділення;
  • нудотою;
  • блювотою;
  • дерматозами;
  • м'язовими судомами;
  • остеомаляцією, або розм'якшенням кісткових тканин;
  • жовтяницею;
  • бронхіальною астмою та іншими патологічними змінами в організмі.

Найпоширенішими ознаками є нудота і періодичні напади блювоти. Вони зустрічаються у більшості вагітних. Крім цього короткочасну нудоту і блювоту до 1-2 разів на добу на терміні менше 13 тижнів відносять до варіанту норми.

Інші симптоми розвиваються при середній і тяжкого ступеня. При цьому самопочуття вагітної сильно погіршується і їй може бути показана термінова госпіталізація.

Методи лікування і профілактики

При появі частої блювоти або інших тривожних симптомів акушер-гінеколог, який веде вагітність, призначає жінці загальний аналіз сечі і крові. На основі їх результатів він визначає ступінь токсикозу, від якої залежить тактика лікування. При тяжкого ступеня, що супроводжується сильною блювотою, жінку можуть направити на госпіталізацію, а при легкій - призначити медикаментозне лікування і порекомендувати дотримуватися певних правил.

Зазвичай, жінкам радять:

  • Правильно харчуватися, дотримуючись норму споживання білків, жирів і складних вуглеводів;
  • Розділити харчування на 5-6 прийомів;
  • Снідати відразу після пробудження, не встаючи з ліжка;
  • Пити багато води і трав'яних чаїв, якщо вони добре засвоюються.

Цих же правил можна дотримуватися для профілактики. Однак не варто забувати, що вони не є універсальними і далеко не завжди допомагають позбутися від токсикозу. У кожному разі для полегшення симптомів лікар підбирає індивідуальні методи. Спеціальних таблеток від токсикозу немає, а приймати будь-які ліки без призначення лікаря вагітним небезпечно.