Спецодяг, спецвзуття, ЗІЗ в Україні

Спецодяг - це робочий одяг, виготовлений ​​за певними вимогами для різних видів діяльності. Він призначений для виконання специфічних завдань, захисту, привернення уваги в умовах поганої видимості або створення корпоративного стилю.

Спецодяг можна розділити на дві основні категорії: простий і захисний. Простий служить для комфортного виконання робіт. Це можуть бути бавовняні костюми, комбінезони, фартухи, куртки, кепки. Такий одяг потрібен кухарям, офіціантам, охоронцям, медичному персоналу. Він повинен бути легким, зручним, не стискуючий рухів, гігієнічним та стійким до забруднень. Саме такий спецодяг а також надійні засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) пропонуються на сайті спецодежда.in.ua.   

Захисний одяг оберігає людину від вражаючих факторів під час роботи - наприклад, від ударів, вогню, хімічних речовин, електрики, шкідливих бактерій і вірусів. Такий одяг носять пожежні, електрики, будівельники, зварювальники, працівники лабораторій. Вона повинен бути не тільки зручним, міцним і зносостійким, але і надійним в захисті.

Розміри

Щоб спецодяг виконував свої функції - не перешкоджав рухам, не заважав під час роботи і якісно захищав, потрібно вибирати відповідний розмір. Розміри робочої форми, на відміну від звичайного одягу, розраховуються з урахуванням певного запасу, специфічного для різних видів робіт. Запас необхідний, щоб спецодяг можна було надіти на повсякденний одяг і вільно рухатися.

При пошитті уніформ і захисних костюмів використовується кілька уніфікованих розмірів, в яких вже передбачені потрібні запаси. Наприклад, запас в костюмі медика мінімальний, так як він має облягаючий силует і надівається відразу на тіло. А зимові куртки для будівельників, лісозаготівників і дорожніх робітників мають великий запас, щоб під них можна було надіти підстібку, робочу форму і термобілизну.

Розмірна сітка спецодягу менше, ніж звичайного одягу, так як сусідні розміри об'єднані між собою: наприклад, 44-46, 48-50, 52-54 і т.д. Така практика не впливає на зручність і функціональність, при цьому полегшує пошиття і вибір.

Розміри спецодягу характеризуються двома основними параметрами - зростанням і обхватом грудей. Для стандартної фігури цього достатньо, щоб підібрати костюм за розміром. Інші критерії - обхват талії, стегон, плечей - теж можуть враховуватися, якщо вони більше типових значень для певного зросту й обхвату грудей. У такому випадку потрібно вибирати модель на розмір більше.

Матеріали для спецодягу

До тканин для пошиття спецодягу пред'являється багато вимог. Матеріал повинен не тільки мати основні захисні функції, необхідні для певної діяльності, але і володіти іншими якостями:

  • бути зносостійким;
  • пропускати повітря;
  • створювати комфортні температурні умови;
  • легко пратися;
  • бути гігієнічним;
  • мати сертифікат відповідності ГОСТ.

Для пошиття спецодягу використовуються натуральні, синтетичні і сумішеві тканини. До натуральних відносяться саржа, бязь, сукно, парусиновий брезент. Вони добре пропускають повітря, гігієнічні, не викликають роздратування, не накопичують статичну електрику, але поступаються синтетиці по зносостійкості, міцності і стійкості до забруднень.

Синтетичні тканини еластичні, довговічні, легко перуться, але у них є свої недоліки - вони погано пропускають повітря, некомфортні при високій температурі, можуть викликати роздратування шкіри.

Найпопулярніші тканини для виготовлення спецодягу - сумішеві. Вони поєднують вигідні якості натуральних і штучних матеріалів, при цьому в залежності від складу і пропорцій суміші володіють різними корисними властивостями. У більшості сумішевих сортів використовується процентне співвідношення бавовни і поліестеру 35/65%. Сумішеві тканини міцні, добре дихають і легко відпираються. Деякі сумішеві тканини не мнуться, не вигоряють на світлі, не проводять струм.

Для додання матеріалу додаткових властивостей використовуються просочення. Існують водовідштовхувальна, масловідштовхувальна, антистатична, вогнетривка, що захищає від гниття і інші просочення.

При виборі матеріалу важливо розуміти, що не буває однозначно хороших і поганих тканин, потрібно вибирати оптимальний варіант для певних умов. Наприклад, щільний важкий і вогнетривкий брезент ідеальний для зварювання, але не підійде дорожньому робітнику. Одяг для медичних працівників не повинен мати жодних особливих захисних властивостей і просочень, головне - легкість і гігієнічність. А ось при виборі форми для металурга потрібно вибирати такий матеріал, який одночасно буде захищати від високої температури і легко пропускати повітря.