10 продуктів, що потребують особливих умов приготування в блендері

Суп-пюре і соус, суміш для омлету і смузі, тісто і начинка для пиріжків і вареників, - блендер може все! Це чудо техніки замінило нам морально застарілі кухонний комбайн і міксер, заощадивши місце і сили, які ми витрачали на відмивання його попередників-монстрів.

Однак блендер стаціонарний не "всеїдний", і потрібно знати деякі правила щодо його використання. Наприклад, ці продуктів вимагають особливого поводження.

Зелень кімнатної температури

Шпинат, петрушка, кріп та інші листові овочі - відмінний компонент для смузі. Але є тут один нюанс: якщо збити зелень в блендері, вона втратить свій яскравий відтінок і перетвориться в коричневу рідину. Щоб цього уникнути, потрібно або охолодити зелень, або додати до неї трохи льоду.

Брокколі

Це стосується і інших овочів з високим вмістом клітковини. Щоб з ними впоратися, потрібен особливо потужний блендер. А звичайний перетворює брокколі, наприклад, в купу тонких жилок - він не перемелює овоч, а розщеплює його. На смузі це мало схоже, і пити його через трубочку точно не вийде.

Заморожені ягоди, овочі і фрукти 

Блендер легко впорається хіба що із замороженою зеленню, якщо її нарізали перед заморожуванням. Якщо закинути в чашу ягоди тільки-тільки з морозилки, то ви отримаєте, в кращому випадку, грудкувате пюре. У гіршому - потріскаються леза насадки. Так що краще дістати ягоди заздалегідь, щоб вони трохи відтанули.

Горіхи

Або ще щось подібне, типу кавових зерен або какао-бобів. Такі тверді продукти недостатньо потужний блендер затуплять, а гаджет сильніше зіб'є горіхи в липку пастообразную масу. Горіхи краще перемелювати в м'ясорубці або просто рубати ножем.

Продукти з сильним запахом

Такі, як цибуля або часник, а ще пекучий перець. Пластик і метал до речовин, що надає продуктам різкий смак і аромат, нечутливі. А ось гумові ущільнювачі - дуже навіть. Увечері готували пряний соус, а вранці п'ємо фруктовий смузі з часниковим присмаком. І миття не допоможе, тільки з часом вивітриться.

Занадто багато або занадто мало рідини

Коли блендер працює, воду або будь-яку іншу рідину потрібно заливати дуже акуратно, інакше вся кухня буде заляпана вашим смузі. Якщо води додати занадто мало, суміш вийде грудкуватою. А якщо багато, то ножі просто не доберуться до твердих продуктів, і на виході вийде невиразний бульйон замість пюре.

Продукти з кісточками

Дивно, але недосвідчені кухарі часто роблять цю помилку: коли готують фарш для рибних або курячих фрикадельок, залишають в м'якоті кісточки. Іноді не навмисно, а через недогляд. Але тут потрібно бути дуже уважними, і намагатися витягти всі до єдиної.

М'ясо

Так, блендер цілком здатний порубати м'ясо в фарш. Але кухарі кажуть, що механізм в той же час вбиває всю його текстуру. Соковитими котлети з такого фаршу не будуть, адже у вас, по суті, вийшло дитяче харчування, а не рубане м'ясо. Занадто дрібне пюре більше схоже на пасту, ніж на основу для котлет.

Помідори для соусу

Якщо ви вирішили приготувати томатний соус, готуйте його, не вдаючись до допомоги блендера. Краще по-старому протерти через сито або через марлю. Інакше томатне пюре занадто сильно насититься повітрям і прийме рожевий відтінок. Він не дуже симпатичний в поєднанні з м'ясом або пастою.

Картопля

Картопляне пюре в блендері робити не варто. Та й взагалі, крохмалистим овочам в ньому не місце. При збиванні пюре набуває неприємну текстуру і стає несмачним. Картоплю взагалі занадто фанатично подрібнювати не варто. Інакше вона стає занадто крахмалистою.