Тонкощі догляду за фотошпалерами

Фотошпалери - один з варіантів декору, що надає приміщенню не тільки красу, але і індивідуальність. Коштує таке облицювання недорого, тому впевнено займає перші місця за популярністю.

До того ж декор швидко монтується, не вимагає допомоги фахівців і може застосовуватися в приміщеннях самого різного призначення. Ще один плюс фотошпалер - можливість приховати дрібні дефекти стелі, стін. Панно наклеюється як на всю площину, так і на окрему ділянку простору, наприклад, діру в шпалерах на стіні.

А ось щоб зберегти свіжість фарб і текстури надовго, слід знати деякі особливості догляду, які різняться в залежності від типу матеріалу. У продажу пропонуються фотообои з:

  • паперу;
  • текстилю;
  • вінілу;
  • вологостійкого матеріалу.

До будь-якого виробу прикладена інструкція із застосування, в якій чітко розписані правила поклейки, догляду за продукцією.

Але якщо фотошпалери наклеєні давно, інструкція загублена - не біда, ми підкажемо основні вимоги щодо догляду:

  • Вінілові панно промиваються м'якою губкою з мильним розчином без абразивних частинок і хлору. Перед роботою бажано змести з картини пил, а після обробки, насухо промокнути серветкою. Попереднє тестування на малопомітній ділянці допоможе уникнути непоправних наслідків.
  • Паперові вироби мити не рекомендується. Досить сухого чищення із спеціальними засобами. А щоб попередити забруднення, шпалери покриваються прозорим лаком, таку поверхню можна буде і промивати.
  • Текстильні шпалери - це екземпляр, що вимагає особливо дбайливого ставлення. Мочити їх не можна, а вивести локальну пляму допоможе густий мильний розчин: нанести - промокнути сухою тканиною. Повторювати процедуру до повного видалення бруду. Для виробів показане сухе чищення з застосуванням спеціальних складів.
  • Вологостійкі панно можна мити, але без абразивів, їдких хімікатів.

Підтримувати чистоту і красу нескладно, головне - приділяти увагу декору постійно. Регулярне чищення сухою щіткою з жорстким ворсом допоможе уникнути неприємного «забивання пилом», продовжить термін експлуатації декору. А якщо раптом на шпалерах з'явився малюнок маркером, його легко прибрати ваткою зі спиртом.

Отож, підведемо підсумки: найпрактичніші - вінілові і вологостійкі фотошпалери. Полотна піддаються вологому чищенню, служать до 10 і більше років. При цьому панно зберігають свіжість фарби, чіткість обрисів малюнка.