Ефективне лікування алкоголізму: популярні методики

Самі залежні і їх родичі не завжди розуміють, що запорука успішного лікування -— це не нескінченні пошуки кращого центру або магічної таблетки, яка допоможе позбутися від залежності відразу.

Насправді — це усвідомлення проблеми, осмислення її та спроби вирватися з чіпких рук «зеленого змія». Дуже важлива підтримка близьких і фахівців, які пропонують чіткі кроки для виходу зі скрутної життєвої ситуації.

Які методики використовуються реабілітаційними центрами

Головний принцип більшості центрів, в тому числі «Моноліт» https://narkotiknet.com/lechenie-alcogolizma/, - індивідуальний підхід до кожного пацієнта. По-іншому впоратися з залежністю неможливо, адже як немає однакових людей, так і не існує стандартного вирішення їхніх проблем. Щоб прийти до одужання, вкрай важливо прийняття самим пацієнтом свого стану і усвідомлене проходження лікування.

Застосовуються багато методик і програм, але найкраще себе зарекомендувала «12 кроків», курс якої включає:

  • психологічну підтримку;
  • подолання причин, які змушують залежного вживати алкоголь;
  • ресоціалізацію;
  • роботу в групі взаємодопомоги;
  • проходження програми «12 кроків», розробленої в Міннесоті.

Після завершення проходження курсу реабілітації осіб абсолютно готовий до нової, тверезого життя. Його соціалізація не проблема, навіть якщо він потрапляє в ті ж умови, які були раніше.

Як відбувається реабілітація в центрі

Центри допомоги алкозалежним працюють за певним алгоритмом, з варіативним зміною методик в залежності від стану пацієнта. Насамперед проводиться медикаментозна очищення. Цей етап, мабуть, самий складний і болісний. Далі ведеться боротьба з запійним синдромом і зменшення тяги до алкоголю.

Наступний важливий етап — формування довірчих відносин з куратором і створення необхідного для реабілітації морального настрою. Після цього проводиться робота з психологом, що допомагає створити стійку мотивацію. Фахівці також готують людини до здорового способу життя.

Умови в реабілітаційних центрах створені максимально комфортні, тобто залежному не доведеться хвилюватися ні про що інше, а зосередитися виключно на позбавленні від проблеми. Причому дідівські методи з примусом, жорсткими заходами ізоляції і тому подібні сьогодні не застосовуються. По крайней мере, в поважаючих себе реабілітаційних клініках.

Допомога потрібна і близьким

Ще одне важливе питання, який часто не береться, - допомога близьким. Ті, у кого в родині був алкозалежних, добре знають, як складно буває сім'ї. Нормальний психологічний стан близьких - це один з етапів одужання алкоголіка. А спілкування зі своїм рідним людиною, який мучив і катував своїми проблемами, - то ще випробування. Тому фахівці реабілітаційних центрів також приділяють увагу найближчим родичам. Психолог в тому числі зможе оздоровити відносини і відкрити можливості нормального, тверезого спілкування без докорів і нарікань.