Міняємо постачальника газу: нюанси переходу

До серпня 2020 року вартість газу для споживача встановлював Кабінет міністрів України. На ринку газу України діяла така система, що все «блакитне паливо» викуповувалося оптовим постачальником і передавалося регіональним газозбутам.

Ціну на газ розраховував НАК «Нафтогаз» за такою формулою: вартість на європейському хабі + транспортування, ПДВ та інше. Щомісяця після 22 числа «Нафтогаз» повідомляв нову вартість.

Але 1 серпня 2020 року сталась лібералізація ринку газу, і тепер українці можуть змінити свого постачальника. Тепер ціну на газ встановлює ринок, а не уряд. Споживач самостійно переглядає цілий ряд компаній і вибирає для себе найбільш підходящий варіант. За даними Нацкомісії, станом на вересень 2020 року, на газовому ринку для населення працює понад 40 таких компаній. А по посиланню газ харьков ви дізнаєтесь про компанію “ТЕК” , яка  на найвигідніших умовах пропонує газ і електроенергію для бізнесу в Харківській області.

Як змінити постачальника газу

Спочатку споживач вибирає нового постачальника газу, після цього він направляє йому заявку на приєднання. У заявку потрібно додати наступне: документи, якими засвідчується право власності або право користування приміщенням; паспорт, а також ідентифікаційний код споживача; також постачальник може зажадати додаткові документи, зазвичай їх перелік визначений на його сайті.

«Новий» постачальник повідомляє «старому» про рішення споживача. Ця процедура не займе багато часу, так як все робиться через спеціальну інформаційну платформу.

Далі «новий» постачальник приступає до розгляду документів, які подав споживач. Якщо все в порядку, то вам повідомлять дату початку поставок газу і зареєструють в Реєстрі споживачів. В сумі це займе близько 20-ти днів.

Якщо ж у вас є заборгованість перед «старим» постачальником, то «новий» може вам відмовити в приєднанні. Протягом шести тижнів «старий» постачальник виставить рахунок за надані їм послуги, і ви повинні з ним розрахуватися не пізніше, ніж через 10 днів.

Заплатити «старому» постачальнику за надані послуги потрібно протягом 6 тижнів.

Як знайти «нового» постачальника

Знайти постачальника, порівняти умови і ціни досить легко. На сьогоднішній день є кілька варіантів пошуку:

  • якщо ви знаєте назву компанії, то можете подивитися на сайтах постачальників в розділі з комерційними пропозиціями;
  • в реєстрі ліцензіатів Нацкомісії
  • в мобільному додатку «Енергетика онлайн»
  • на порталі «Газотека».

Що робити, якщо постачальник перестав здійснювати свої зобов'язання

Якщо постачальник не може здійснювати свої зобов'язання, то в такому випадки вас буде обслуговувати «постачальник останньої надії». Ви можете його змінити протягом двох місяців. Вибираєте собі з тих, що є на ринку газу і відправляєте йому заяву.