Для чого потрібен тонометр, і його види

Артеріальна гіпертензія стала однією з найпоширеніших проблем зі здоров'ям. Хворим необхідний регулярний контроль за артеріальним тиском, для чого і застосовуються побутові тонометри.

На даний момент існує багато варіацій апаратів, які підходять як для домашнього, так і для професійного використання, а  в інтернет-магазині Техникус ви зможете замовити це, та інше ефективне медичне обладнання різного напрямку, а також різноманітні якісні товари для здоров'я від відомих виробників.

Призначення тонометрів і їх види

Тонометр - апарат для вимірювання артеріального тиску людини. Перші моделі тонометрів були гігантськими і зовсім несхожими на сучасні версії. Тепер же вони зменшилися в розмірах і стали вкрай простими у використанні, що дозволяє проводити регулярний контроль за артеріальним тиском в побутових умовах.

Виділяють дві основні групи тонометрів: механічні та електронні.

  • Принцип дії механічних тонометрів заснований на аускультативному методі вимірювання. Для цього паралельно з накачуванням манжети проводиться аускультація (прослуховування) тонів на артеріях рук. Тони утворюються за рахунок компресії судини і дозволяють з великою точністю визначити артеріальний тиск.
  • Електронні тонометри поділяються за способом накачування повітря в манжету на автоматичні і напівавтоматичні. В автоматичних електронних тонометрах встановлений компресор, який самостійно подає необхідний тиск. У напівавтоматичних використовується ручна груша. При вимірі необхідно вручну накачати манжету, а вимір зробить апарат.

Переваги та недоліки різних видів тонометрів

Головною перевагою механічних тонометрів є точність вимірювання. У свою ж чергу, домогтися точності можна тільки при правильному виконанні вимірювання, що складно зробити самостійно без відповідних навичок. Часто легко помилитися при вислуховуванні тонів артерії, можуть заважати сторонні звуки в приміщенні. Помилки можуть бути пов'язані з неправильним накачуванням манжети, або з її здуванням.

Автоматичні тонометри найбільш прості у використанні, оскільки всі основні операції апарат проводить сам. Точність вимірювання може мати похибку, яка залежить від конкретної моделі апарата.

При використанні автоматичних тонометрів рекомендується робити виміри кілька разів і приймати за вірне значення середнє число. Автоматичні пристрої мають певний ресурс, після якого вимірювання стають менш точними. Вартість автоматичних тонометрів вище, ніж у інших видів.

Напівавтоматичні тонометри досить прості у використанні і добре підходять для щоденного використання. Точність вимірювання при дотриманні правил накачування манжети практично не поступається механічним моделям з невеликою похибкою.

Зап'ястні тонометри

Існує версія автоматичних тонометрів, вимір тиску якими проводиться на зап'ясті. Їх головною перевагою є зручність. Виробники рекомендують їх застосовувати у випадках, коли використання традиційних тонометрів проблемне.

Автоматичні зап'ястні тонометри можна постійно носити при їзді в громадському транспорті, заняттях спортом або прогулянках для регулярного контролю за артеріальним тиском.

Деякі моделі не гарантують точні показники при замірах в осіб похилого віку, тому перед придбанням рекомендується ознайомитися з інструкцією виробника.

Особливості домашнього використання

Всі моделі побутових тонометрів мають певний ресурс, і згодом не може забезпечити належний рівень точності вимірювання. Зазвичай першими приходять в непридатність манжети, які незворотньо деформуються зазвичай через кілька років регулярного використання. Багато великих виробників роблять тонометри зі змінними манжетами та їх можна придбати окремо, якщо всі інші компоненти апарату працюють правильно.

Також варто зробити поправку на розмір руки. Іноді стандартні манжети не підходять, тому рекомендується купувати відповідні зменшені або збільшені версії. Зазвичай таблиці розмірів можна знайти в інструкції виробника, або проконсультуватися перед покупкою у співробітників магазину.

У домашніх умовах при вимірах часто нехтують правилами експлуатації апаратів, що призводить до неправильних результатів. Тільки повне дотримання інструкції дозволить точно дізнатися стан здоров'я, а також продовжити термін безпроблемного використання тонометра.