Басейн під ключ

Басейн в приватному будинку вже давно перестав бути розкішшю. Маючи навіть невелику площу для його побудови, ви можете розраховувати на створення якісної зони відпочинку. Саме тому послуга «басейни під ключ» набирає популярності.

Типи стаціонарних басейнів

Стаціонарні басейни бувають переливні і скіммерні. Вони відрізняються технологією будівництва та очищення води.

  • Скіммерні басейни називаються так через спосіб очищення води. Скіммер – це маленький квадратний пристрій, схожий на віконце, який розміщується під водою. Він збирає бруд з верхнього шару води, котрий засмічується найсильніше. Після цього вода проходить через систему очищення, нагрівається і повертається через форсунки в басейн;
  • Переливні басейни. У переливному басейні вода знаходиться на рівні бортів. Такий басейн красиво виглядає в готелі, але побудувати його буде в півтора-два рази дорожче;
  • В стаціонарних басейнах додатково ставлять донний злив. Він знаходиться в найглибшому місці басейну і потрібен для того, щоб швидко спустити воду. Ще він забирає бруд з дна, і ця вода йде в фільтр-насос. Скіммер очищає близько 75% води, а донний злив усю іншу.

На приватних ділянках найчастіше облаштовують саме скіммерні басейни – через більш просту конструкцію. Це досить бюджетний варіант, якщо ви не плануєте функцію «хвиля» або «джакузі». У вартість входять всі проектні та будівельні роботи: риття котловану, підводка комунікацій, установка опалубки, заливка бетону, а також подальше чистове оздоблення, установка фільтрів і підігріву води.

Переливний басейн

Справа в тому, що система очищення тут влаштована інакше: увесь бруд виштовхується на поверхню басейну і переливається в спеціальні жолоби, розташовані по його периметру. Брудна вода надходить в запасний резервуар, де її очищає фільтр, і по трубах вона знову подається в басейн. Така система очищає воду краще, ніж скіммер, але її установка обійдеться дорожче. Крім того, доведеться вирити додатковий котлован, де буде очищатися брудна вода.

Як підігрівається басейн

Зазвичай воду в басейні гріють за рахунок газового котла. Робиться це за принципом непрямого нагріву: захолола вода з басейну надходить в спеціальний бак з теплообмінником – це змійовик, по якому циркулює гаряча вода з котла.

За рахунок енергії гарячої води прохолодна вода в баці нагрівається і потім надходить назад в басейн.

Якщо в будинку немає газу, можна використовувати інші джерела тепла, наприклад, електронагрівач. Але гріти електрикою дорого, тому такий варіант підходить скоріше для невеликих басейнів об'ємом до 20 м³.