Металевий кутник і його застосування в галузях промисловості

Металевий кутник - це вид сталевого прокату, з перетином Г-подібної форми. Внутрішній порожній простір в його поперечному перерізі відсутній.

Завдяки якісним характеристикам, практичності і універсальності застосування сталевого кутника широко поширене і на сьогоднішній день попит на даний матеріал досяг значної популярності на ринках металопрокату. А на сайті metallobaza.biz ООО "ХАРЬКОВ СТАЛЬ" можна придбати сталевий кутник, а також інший якісний металопрокат по найкращій вартості 

Характеристика і класифікація металевого кутника

Виготовлення цього сталевого матеріалу здійснюється двома способами:

  • Метод вигину;
  • Гарячий прокат.

Метод гарячого прокату здійснюється таким чином: сталеву заготовку пропускають через обертові вали (формуються потрібні габарити вироби), а потім - через прокатний стан під тиском.

Не дозволяється скручування кутника уздовж осі, допустимий коефіцієнт кривизни виробу не повинен перевищувати 0,4% довжини, а граничні відхилення по довжині куточків не перевищують 0,75% довжини куточка.

Гнутий кутник виготовляється методом вигину листового прокату з використанням профілів верстатів-пресів. Згинати можна як гарячекатаний, так і холоднокатаний листовий прокат.

Асортимент кутника знижується так, як по обробці можуть бути встановлені обмеження. Також гнутий кутник можна застосувати для багатьох конструкцій.

Від вимог до міцності кутників на вигин, розтягнення, кручення в конкретних умовах застосування, залежить з яких за складом сталей вони виготовляються. Наприклад, для кутників зі стандартними вимогами до міцності вихідним матеріалом служать пересічні вуглецеві стали, а для виробництва виробів з додатковими вимогами до несучих здібностями використовуються стали конструкційні.

Сталевий кутник стійкий до різних видів впливу і навантажень, має високу міцність і достатню в'язкість, опір до динамічних і ударних впливів і належний опір до зносу.

Сфера застосування

Область застосування кутника дуже широка. Не обійтися без сталевого кутика в присадибному будівництві, при влаштуванні теплиць, для спорудження металевих конструкцій. Важко уявити без цього виробу сучасне промислове або цивільне будівництво. При виконанні будівельно-монтажних робіт металевий куточок незамінний при монтажі кріпильної системи несучих балок, швелерів, а також інших металоконструкцій. Крім цього, неможливо обійтися без металевого куточка при виробництві кріпильних робіт під час прокладання трубопроводів надземним чином.

Кутник незамінний в каркасному висотному будівництві. У монолітному будівництві цей матеріал виступає як жорстка арматура для посилення бетону. Для перекриттів, які піддаються підвищеним механічним навантаженням, кутник виконує аналогічне завдання.

Крім сталевого кутника виготовляється і користується великим попитом також кутник алюмінієвий, який використовується для виконання оздоблювальних робіт при оформленні укосів і прорізів, а також в меблевій промисловості. До переваг алюмінієвого кутника можна віднести відмінну стійкість до корозії, пластичність і електропровідність. Завдяки невеликій вазі і здатності гнутися, алюмінієві кутники стали надзвичайно затребувані в самих різних сферах людської діяльності.