Особливосты фінансового менеджменту в будівництві

На сьогоднішній день кожному керівнику для забезпечення найбільш ефективного використання ресурсів і максимізації прибутку підприємства необхідне знання основ фінансового менеджменту. Управління фінансовими ресурсами є основним і пріоритетним завданням на підприємстві.

Теорія і практика сучасного менеджменту постійно вдосконалюється у зв'язку з постійними змінами, що відбуваються в економічному середовищі. Але проблемою все так же в даний час залишається низький рівень управління, незважаючи на відносно високу рентабельність.

Найменше захищені від фінансових та інших ризиків середні і дрібні будівельні компанії. Для цього залишаються і зовнішні причини, такі як: тотальна корупція та інші ризики, пов'язані з нестабільними робочими кадрами, вкрай низьким рівнем гарантій і зобов'язань з постачальниками та підрядниками, і т. д. Ефективно контролювати і максимально нівелювати ці, та інші ризики допоможуть пропоновані на сайті https://www.impuls-ivc.ua/fіnansi-v-budіvnictvі спеціалізовані програмні продуктів для будкомплексу від компанії «ІМПУЛЬС-ІВЦ»

Поняття фінансового менеджменту в будівництві, його особливості

Під фінансовим менеджментом в будівництві розуміється синтез планування, аналізу та контролю фінансових ресурсів будівельного підприємства на основі застосування діючих систем бухгалтерського та управлінського обліку у взаємозв'язку з процесами кошторисно-нормативного ціноутворення. Система оцінювання фінансового менеджменту будівельного підприємства повинна відповідати певним загальним вимогам, вона повинна забезпечити: системність і комплексність, нормативність досліджень, їх безперервність, адекватність, адаптивність, узгодженість, повноту і ефективність.

Незважаючи на загальні принципи і завдання (фінансовий аналіз, планування і контроль, управління джерелами коштів і активами), фінансовий менеджмент в будівництві має свої особливості. Ці особливості безпосередньо пов'язані зі специфікою фінансування і ціноутворення будівельної сфери. Розглянемо їх докладніше.

  • Висока залежність від банківських кредитів та інших позикових коштів чинить серйозний вплив на кінцеві фінансові результати підприємств галузі. Через збільшення вартості банківського кредитування і скорочення обсягів іпотечного кредитування, будівельні підприємства змушені скорочувати обсяги і збільшувати терміни будівництва, в крайніх випадках заморожувати розпочаті об'єкти будівництва.
  • Продукт виробництва галузі будівництва - нерухомість - має високу ліквідність і може розглядатися як реальний фінансовий актив.
  • Загальна тривалість виробничого циклу впливає на оборотність капіталів, що ускладнює управління фінансами підприємства в умовах невизначеності та економічної нестабільності.
  • Фінансовий менеджмент будівельних підприємств будується на основі кошторисного ціноутворення, коли на кожен об'єкт будівництва на основі спеціальних розрахунків встановлюється своя ціна. Відзначимо, що кошторисна документація є найважливішою частиною проектної документації, а кошторисна вартість - джерелом виручки, витрат і прибутку.
  • На ефективність фінансового менеджменту в будівництві дуже впливає і взаємодія учасників інвестиційно-будівельної діяльності. Так, останнім часом будівельні організації все частіше користуються послугами лізингових компаній, застосовують аутсорсинг.

Найважливішим інструментом фінансового планування є бюджетування, яке передбачає розробку системи бюджетів на підприємстві, в тому числі фінансового бюджету. Формування виручки, кошторисні і фактичні витрати безпосередньо пов'язані між собою з бюджетом доходів і витрат організації. Таким чином, чітко видно взаємозв'язок між кошторисним ціноутворенням, бюджетуванням та фінансовим плануванням.