Україна відповіла на вимоги Меркель про «формулу Штайнмайера»

Київ міг би прямо зараз включити «формулу Штайнмайера» в чинне законодавство, як наполягає Берлін, проте Москва вимагає розробити під неї окремий закон.

Про це як повідомляє видання ukrainian media network наголосив віце-прем'єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій республіки Олексій Резніков.

Йдеться про заяву канцлера Німеччини Ангели Меркель щодо ситуації в Донбасі від 12 липня. Вона нагадала Україні про взяті на себе при підписанні Мінських угод зобов'язання і закликала керівництво країни якомога швидше реалізувати їх на практиці.

Як пояснив міністр, формально для імплементації «формули» Верховній Раді досить вставити її в текст закону про порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей. «Якщо це є єдиною умовою, я впевнений, Україна із задоволенням на нього піде», - сказав Рєзніков.

Він також нагадав, що Україна перед затвердженням відповідного документа зобов'язана узгодити його в рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ). При цьому, за його словами, такий маневр не влаштовує ні Росію, ні самопроголошені республіки Донбасу - ДНР і ЛНР. Вони наполягають на закріпленні «формули» як окремого закону.

«Дилема: або ми не повинні їх слухати, а взяти і імплементувати "формулу Штайнмайера" - тоді чи не буде це вважатися порушенням процедур?» - зазначив віце-прем'єр. Він також переадресував це питання лідерам інших європейських країн і підкреслив, що не бачить у Росії бажання виконувати існуючі домовленості.

Раніше радник української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що керівництво країни ні за що не піде на імплементацію «формули» в її нинішньому вигляді. Єдиною умовою, при якому республіка погодиться на такий крок, він назвав «дуже серйозні гарантії» з боку Заходу.

Що таке "формула Штайнмайера"

"Формула Штайнмайера" стосується виконання одного з пунктів мінських домовленостей - визначення статусу Донбасу. Ще в кінці 2015 року її запропонував тодішній глава міністерства закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр (Frank-Walter Steinmeier), нині президент ФРН. Вона була задумана як певний компроміс в дискусіях про порядок виконання мінських угод.

Суть формули полягає в тому, що Донбас має отримати особливий статус на час проведення там місцевих виборів, а на постійній основі - після того, як результати виборів визнає ОБСЄ. Під її контролем належить і саме голосування.

Умови формули в деталях ніде не були прописані, що викликало подальші розбіжності в її тлумаченнях з боку Росії і України - і її фактичне заморожування. Нещодавно ж письмово зафіксувати "формулу Штайнмайера" Кремль назвав умовою для проведення чергової зустрічі лідерів "нормандської четвірки".