Мікропозика: як мінімізувати ризики переплат і шахраїв

Сьогодні отримати кредит в банку набагато складніше, ніж раніше. І на цьому тлі зростає популярність онлайн-позик, які можна оформити в Інтернеті, буквально «не встаючи з дивана». Але чи таке вже невинне це задоволення?

Що таке онлайн-позики, хто їх видає і як оформити

Видавати онлайн-позики можуть мікрофінансові організації (МФО). При цьому відвідувати офіс не обов'язково - компанія може провести віддалену ідентифікацію клієнта через банк. Правда, в цьому випадку ідентифікація буде спрощеною, при якій максимальна сума позики відносно невелика - зазвичай до 5 тис. грн, і максимальний термін, на який його дають, - не більше 30 днів. У звязку з цим хочеться порекомендувати вигідний і безпечний микрозайм Ewa Cash, на сайті ewacash.com.ua ви зможете зробити розрахкнок онлайн, там все просто і прозоро: обираєте суму і період позики і відразу отримуєте суму і дату повернення. 

Для отримання онлайн-позики необхідно, перш за все, вибрати мікрофінансову компанію, ознайомитися з правилами надання мікропозик і умовами договору на її сайті, а головне - переконатися, що вона числиться в державному реєстрі мікрофінансових організацій: він розміщений на сайті Нацбанку України у відповідному розділі.

Потім потрібно заповнити викладену на сайті МФО анкету, вказавши реквізити паспорта та банківської карти або номер рахунку.

МФО розглядає заявку і відправляє на вказаний заявником номер телефону смс про те, яке рішення прийнято. У разі позитивної відповіді в смс міститься код підтвердження, який позичальник вводить в спеціальне поле на сайті компанії. Після введення коду МФО перераховує гроші за вказаними реквізитами.

Як правило, реклама обіцяє миттєву позику під 1-2%. Привабливий відсоток, але треба розуміти, що це щоденна процентна ставка. На жаль, в договорі ця інформація може бути рознесена по різних пунктах. Передбачається, що найчастіше люди беруть онлайн-позики на короткі терміни - «до зарплати». Але уявіть, що хтось не зміг вчасно розрахуватися, і рахунок пішов на місяці. Тоді можуть «набігти» десятки і навіть сотні відсотків.

Серед МФО популярний продукт безкоштовної першої позики. При його оформленні у встановлений договором період процентна ставка становить 0%. «Підводні камені» виявляються в разі виходу за межі обумовленого терміну. МФК починає нараховувати відсотки за звичайними ставками і неустойку (0,054% в день, але не більше 20% річних).

Які ризики можуть підстерігати одержувача онлайн-позики

Основний ризик - шахраї, які маскуються під справжні МФО. Вони створюють сайти, що копіюють сторінки відомих організацій, вибирають схожі назви, фірмові кольори. Все це вводить людей в оману. А під час оформлення заявки з'ясовується, що для отримання позики необхідно сплатити комісію. Позичальник переводить гроші - і отримує відмову в отриманні мікропозик.

Істотний ризик пов'язаний з наданням персональних даних позичальників, які шахраї дізнаються з заявки. Потім позичальнику відмовляють в отриманні позики і перенаправляють заповнену анкету в справжню мікрофінансову організацію, змінивши лише номер рахунку. Там заявку схвалюють і перераховують кошти на рахунки зловмисників. А боржником виявляється невдалий позичальник, який, можливо, вже забув про свою невдалу спробу отримати позику.

Як відрізнити МФО від шахраїв

Необхідно, як уже було сказано, переконатися, що компанія фігурує в державному реєстрі мікрофінансових організацій.

МФО, як правило, має договір з банком про проведення віддаленої ідентифікації клієнта: цього вимагає законодавство про протидію «відмиванню» доходів, нажитих злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Якщо компанія просить оплатити комісію за оформлення заявки, значить, ви маєте справу з шахраями. Справжні МФК і МКК не стягують за це коштів.

Збираючись оформити позику, не полінуйтеся зібрати якомога більше інформації про обрану компанію. Читайте договір позики уважно і до кінця.