Пештемаль: турецька банна екзотика, доступна кожному

Пештемаль - турецький тонкий банний рушник з натуральних матеріалів, таких як бавовна, льон, шовк. Виготовляється з використанням традиційних технологій на верстатах з ручним керуванням.

Ці легкі турецькі рушники історично використовувалися з ХII в турецьких лазнях - хамамах. У наші дні вони використовуються на пляжах, в спортзалах і в кемпінгах, під час відвідування басейну, SPA-салонів, на пікніках. Їх можна носити, обернувши навколо тіла, як саронг або парео. Можна застосовувати в якості скатертини або невеликої ковдри, накидки та ін.

Інтернет-магазин домашнього текстилю PannaTeks пропонує вам різні види даної текстильної продукції. Це колекція класичних пештемалей, пляжна колекція, домашня, а також оригінальні моделі. Широкий вибір дозволить вам легко вибрати пештемаль з урахуванням особистих побажань, що відповідає вашому характеру і настрою, а також - якщо ви використовуєте текстиль в дизайні приміщення - підібрати пештемаль під будь-який стиль і гаму оформлення інтер'єру.

Особливості і переваги пештемалю

Класичні, традиційні пештемалі виготовляють з чистої бавовни. Це якісні пештемалі. Полотно виткане особливим способом: воно має досить високу щільність, але при цьому надзвичайно тонке і легке, завдяки чому виріб з нього виходить невагомим і компактним.

Унікальною особливістю пештемалей є їх здатність надзвичайно швидко вбирати вологу - досить тільки легкого дотику тканини до тіла. Тому він з успіхом замінює звичний банний рушник, виграючи при цьому в обсязі і вазі.

Ще одна відмінна риса чистого бавовняного, тобто класичного пештемаля - м'якість. Тканина практично невідчутна на тілі, складки плавні і текучі, не перешкоджають рухам. З огляду на те, що з самого початку пештемаль використовувався в хаммамі (традиційна турецька лазня), щоб постелити його на великий гарячий камінь і лягти, то тканина повинна бути приємною на дотик і м'якою, щоб забезпечити комфорт відпочиваючому.

В даний час, у зв'язку з широким розповсюдженням пештемаля за межі Туреччини як в географічному сенсі, так і культурному, сфера його використання розширилася. З простого банного аксесуару він перетворився на багатофункціональний предмет одягу і навіть застосовується як елемент декору приміщення. Це створило умови для пошуку нових технологічних рішень, що, зокрема, стосується тканин.

Крім чистої бавовни для виробництва пештемалей використовуються тканини змішаного типу: з додаванням шовку і льону, віскози, бамбука. Такі добавки можуть істотно змінювати фізичні властивості матеріалу, наприклад його гігроскопічність або драпованість. Пештемалі з тканин змішаного типу не завжди призначені для використання тільки в якості банного аксесуара. Наприклад, шовковий виріб (як змішаний, так і чистий) більше підійде для походу на пляж або в спа салон, для використання у вигляді накидки або парео, а лляний - ідеальне як простирадла для масажних процедур, бамбук хороший для занять йогою і т . д.

За розміром пештемалі відрізняються незначно. Всі вони, як правило, розраховані на те, щоб в них можна було повністю обернутися, і тому розміри коливаються зазвичай в межах 170-180 см по великій стороні і 72-95 см по малій.

Різноманітні забарвлення і види малюнка пештемалей. Клітка червоного і синього кольору - це класика. І до цього дня вона залишається найбільш затребуваною незважаючи на величезну кількість цілком яскравих і несподіваних дизайнерських рішень.

Смужка - другий за популярністю вид малюнка, що відрізняється колосальним різноманітністю забарвлень. І, нарешті, пештемалі однотонні, часто використовувані в оформленні інтер'єру, що в поєднанні з таким параметром, як плинність тканини, дає неймовірно широкий вибір з точки зору дизайну.

Палітри кольорів пештемалей також різняться за своїм характером. Це можуть бути стримані і заспокійливі, м'які пастельні тони або, навпаки, яскраві, повні енергії і зухвалі фарби; або лінійки забарвлень для любителів еко стилю, в яких присутні тільки природні, природні відтінки.