Життєстверджуючий танець, який підкорив планету

Афробіт підкорює планету. Пісні на мові зулу "Єрусалим - мій дім" судилось стати воістину світовим хітом і об'єднуючим у складні часи гімном пандемії коронавіруса. Танцюють афробіт всі: продавці в супермаркеті, лікарняні медсестри, вуличні прибиральники.

Реліз хіта Mastrer KG - виконавця з Південної Африки відбувся ще більше року тому. А через кілька місяців після того, як ангольські танцюристи Fenómenos do Semba виклали в мережу святкування свого п'ятиріччя, стартував глобальний флешмоб. З того часу рухи "сімейного танцю" (а саме таку назву отримав афробіт-хіт) копіюють у всьому світі.

Аділсон Маіза - керівник Fenómenos do Semba каже: "Нам сподобалися слова цієї пісні, вони були співзвучні нашим переживанням на той момент. Ми святкували день народження нашого колективу, але у нас для цього майже нічого не було. Можна сказати, що музика мотивувала нас продовжувати радіти життю, навіть якщо ми не могли відсвяткувати як слід ".

Афробітс - це один з жанрів, який зміг успішно піднятися в топи світової музики, правда пишуть про нього мало, тому пропонуємо ближче познайомитися з головним жанром Африканського континенту. До речі, відповідну форму, взуття, і все для танців ви зможете замовити на сайті dance-shop.kiev.ua. 

Трішки історії

Afrobeats, який відомий ще як і Afro-pop або Afro-fusion - це жанр популярної музики із Західної Африки, який виник в Нігерії та Гані ще в 2000 роках. Афробітс - це не стільки стиль, скільки дескриптор для злиття звуків, що виходять з Гани та Нігерії. Не можна знайомитися з афробітсом, не приділивши увагу його «старшому брату» - афробіту. Навіть назва відсилає до того, що було раніше.

В середині XX століття головним музичним жанром Африки був хайлайф - це щось на зразок африканського свінгу, де головним принципом було змішання джазу і національних африканських музичних інструментів. Саме в такий Африці ріс Фелан Куті, який в подальшому став значущою фігурою для афробіту. Ключову роль у зародженні афробіту зіграла поїздка Фелан Куті в США, де він познайомився з дівчиною, яка запропонувала йому стати справжнім голосом для нігерійців і подарувати їм свою прекрасну музику.

Після повернення з США він перейменував свою вже існуючу групу з Koola в Africa 70. Потім відправився своїм другом, другий ключовою фігурою, Тоні Алленом в Гану, де вони і створили новий жанр. Головна відмінність афробіту від хайлайф полягало в психологічному Груві і мовою. Вперше на континенті з'явився великий музикант, який пишався своїм корінням: сценічні образи, розфарбоване обличчя з відсиланням на релігію.

Під час життя Фелан Куті афробіт залишався головним жанром африканського континенту, а сам Фелан досі, мабуть, самий легендарний музикант з Африки. Такий африканський Майкл Джексон. Однак, ближче до 1990-м і 2000-м афробіт почав втрачати вагу серед молоді, адже складно уявити, що на вечірці захочуть слухати п'ятнадцятихвилинні інструментальні джеми. Саме так на зміну афробіту прийшов нині популярний афробітс.