Будівельне проектування: як вибрати надійну компанію

«Швидко, якісно, ​​недорого» - абсолютно логічне бажання практично будь-якого замовника, коли він опиняється перед вибором підрядника для реалізації свого проекту. Однак можливість грамотно вибрати проектну організацію, яка буде відповідати всім запитам замовника, та ще й за прийнятною ціною і якістю, вельми непросто.

Сьогодні ринок проектних послуг насичений пропозиціями на кшталт «запроектуємо швидко, якісно, ​​дешево», які містять в собі взаємовиключні поняття.

Проектування в поспіху апріорі не може передбачити ефективні технічні рішення і забезпечити належну деталізацію креслень. Якісно пророблена проектна документація не може бути дешевою, а за терміновість завжди доводиться доплачувати. На жаль, зазначені вище аксіоми не завжди відомі замовнику, і неправильний вибір проектної організації загрожує значним перевищенням коштів і часу, як в процесі будівництва, так і під час експлуатації.

Варто відзначити, що ці непередбачені витрати на порядок більше від суми коштів, зекономлених на проектних роботах, оскільки вартість проектних робіт складає всього лише 2% -5% від вартості будівництва об'єкта. Звернувшись в ПРОЕКТНИЙ ІНСТИТУТ КИЇВАВІАПРОЕКТ ви гарантовано отримаєте в чітко обумовлені терміни проектну документацію з повною відповідністю всім нормам, правилам, стандартам, і з безумовним врахуванням всіх вимог замовника. 

Давайте спробуємо відстежити прямий зв'язок між якісним проектуванням і економією.

Основні етапи проектування і механізми їх реалізації

Найважливішим етапом у створенні проекту є етап передпроектного аналізу та створення концепції майбутньої будівлі.

Завдання передпроектного аналізу полягають у вивченні отриманих від Замовника вихідних даних і ретельному дослідженні існуючої ситуації - детальному аналізі ділянки, існуючих мереж, навколишнього середовища, громадського простору і т.д.

Маючи всі перераховані вище дані, проектант приступає спільно з Замовником до створення концепції, в якій повинні бути закладені базові принципи майбутньої будівлі і його основні техніко-економічні показники.

Ці та інші аспекти будуть визначати як зовнішній вигляд, так і функціональність проектованої будівлі, його інтеграцію в навколишнє середовище. Крім того, вже на даному етапі Замовник зможе зрозуміти «економіку» свого проекту.

Можливість успішної реалізації та подальшого функціонування об'єкта в цілому безпосередньо залежить від повноти та ефективності застосовуваних технічних рішень і якісного втілення їх в робочих кресленнях. Адже саме проектна документація передбачає технічні рішення щодо безпечної експлуатації будівлі та інженерних мереж, визначає правильний підбір обладнання і матеріалів та, також, дозволяє Замовнику оптимізувати витрати на будівництво.

Природно варто згадати, що всі будівлі і споруди проектуються строго відповідно до існуючих будівельних законодавством, і від досвіду проектувальника буде залежати, наскільки він вміє з цими нормами працювати, щоб в повній мірі задовольнити естетичні та економічні побажання Замовника. Важливим аспектом є і те, що всі розділи проектної документації повинні бути синхронізовані між собою.

Якісний проект дає можливість Замовнику вчасно ввести об'єкт в експлуатацію, своєчасно отримати запланований прибуток і заощадити до 20% в процесі будівництва. І, нарешті, ефективно спроектована будівля може заощадити до 30% коштів під час його експлуатації.

Резюмуючи вище сказане, слід пам'ятати, що етап проектування об'єкта - це початкова фаза реалізації всього будівельного циклу. І від того, наскільки кваліфіковано і якісно буде запроектований об'єкт, залежить результат всієї подальшої роботи.