Особливості фідкриття ФОП

ФОП - це абревіатура українською, розшифровується як «фiзичних особа-підприємець». Це форма діяльності, яка реєструється на конкретну фізичну особу, а його ініціали та прізвище прописуються в назві ФОП.

Кому підійде

ФОП призначений для малого і середнього бізнесу і відрізняється спрощеною системою оподаткування. Цей вид діяльності підходить тим, хто сам надає послуги, виробляє товари або керує бізнесом.

ФОП хороший для старту, оскільки зареєструвати його може будь-хто - і домогосподарка, яка вирішила підробити, і вільний таксист. Законодавство підлаштовано і під розширення бізнесу - збільшуючи обороти і набираючи колектив, можна просто переходити з однієї групи ФОП на іншу. А пізніше ФОП, яке розросте до серйозного підприємства, зможе зареєструватися як ТОВ або акціонерне товариство (АТ). Якщо ви бажаєте зекономити час і гроші, довірте процедуру регістрації ФОП професіоналам з компанії ЮРИНКОМ. 

Ви можете пропустити стадію ФОП і відкрити відразу ТОВ або АТ. Ці форми діяльності відрізняються особливостями управління, документознавства та оподаткування. ФОП-ом може володіти тільки його оформлювач і зареєструвати його можна тільки на себе. Якщо компанію відкривають кілька засновників або є шанс, що власник зміниться, потрібно вибирати інший вид підприємницької діяльності.

П'ять причин відкрити ФОП

Ви стаєте повноправним платником податків, отримуєте запис про офіційне працевлаштування в трудову книжку, пенсійний стаж і соцпакет.

  • Розширюється партнерська і кліенсткая бази. Багато організацій співпрацюють тільки з зареєстрованими підприємцями.
  • У вашу компанію зможуть інвестувати, а ви зможете брати кредити для підприємців.
  • Довіра з боку клієнтів. Люди більш охоче йдуть до офіційного підприємцю, ніж до «нелегала»;
  • Спокійна совість і міцний сон ночами, без страху, що нагряне податкова.

Хто може відкрити

Зареєструвати ФОП можна з 18 років (або з 16, але з дозволу батьків або опікунів). Стати підприємцем можуть громадяни України та іноземці з дозволом на проживання. Не можна бути підприємцями депутатам, держслужбовцям, військовим, суддям та іншим працівникам державної сфери.

Реєстрація ФОП проходить в чотири кроки. Розповімо про кожен з них докладніше.

Вибираємо КВЕД

КВЕД - класифікатор видів економічної діяльності (класифікатор відів економічної діяльності). Його створили, щоб відстежувати:

  • які види діяльності частіше вибирають люди;
  • скільки податків приносить в бюджет той чи інший бізнес;
  • як змінюється малий і середній бізнес у відповідь на зміни в державі.

Підприємцям дозволяють працювати на єдиному податку тільки в рамках своїх КВЕД. Якщо підприємець надасть послугу поза основним напрямом, доведеться платити загальний податок. А він може виявитися більше, ніж встановлений для ФОПів єдиний податок.

Вибираємо систему і групу оподаткування

ФОПи можуть сплачувати податки двома способами: за загальною або за спрощеною системою оподаткування. Для спрощеної системи розроблена ставка єдиного податку, яка у більшості груп не залежить від місячного доходу, а розраховується виходячи з мінімальної зарплати або прожиткового мінімуму. Якщо ви чуєте слова «спрощенці» і «єдинники» - знайте, це одне й те саме.

  • Загальна система. Сплачується податок з розрахунку від чистого прибутку за місяць: 18% податок на доходи фізичних осіб + 1,5% військовий збір. Немає обмежень за розміром доходів, кількості співробітників і видам діяльності.
  • Спрощена система. Чи сплачується фіксована ставка єдиного податку (окрема для кожної групи). Має обмеження (кожна група має свої) за розміром доходів, кількості співробітників і видам діяльності.

«Спрощенці» поділяються на 4 групи, у загальній системи оподаткування такого поділу немає. У всіх групах є обмеження. Це зроблено, щоб великий підприємець не міг прикинутися бабусею, яка торгує насінням, і платити знижену ставку.

При реєстрації ФОП ви автоматично потрапляєте в загальну систему оподаткування. Якщо хочете вибрати спрощену систему - для цього потрібно подати заяву. Міняти систему оподаткування можна раз на рік, а групу - раз в квартал.

Реєструємо ФОП

Якщо йдеться мова про офлайн, завантажуємо і заповнюємо реєстраційну форму. Можна ввести дані на комп'ютері або написати від руки друкованими літерами. Крім заповненої форми, потрібен паспорт і заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування. Його можна подати пізніше в податкову, але зручніше все відразу, одним пакетом.

Зареєструвати ФОП можна в декількох місцях:

  • Центр надання адміністративних послуг (українська абревіатура ЦНАП). Знайти найближчий можна на мапі ЦНАП в Україні.
  • В акредитованих об'єктах держреєстрації. Вони мають право надавати ряд послуг, в тому числі реєструвати ФОП.
  • У нотаріальній конторі - це спосіб найпростіший, оскільки нотаріус все зробить за вас, побігає з документами, допоможе вибрати КВЕДи і групу оподаткування.

Оформити ФОП можливо тільки за місцем прописки. Але при цьому дозволяється вести діяльність в іншому місті. Це означає, що для реєстрації доведеться їхати в рідне місто або відкривати ФОП онлайн. Після відкриття ФОП вести звітність можна в податковій за місцем прописки або онлайн.

Після реєстрації потрібно отримати виписку про держреєстрацію з Єдиного державного реєстру.

Відкриваємо рахунок у банку

Більшість українських банків охоче працюють з ФОПамі і пропонують їм спеціальні тарифи. Рахунок можна відкрити безкоштовно або за символічну суму в 1 гривню. Якщо банк просить за відкриття рахунку пару тисяч, то краще пошукати інший.

Оформити рахунок можна самостійно через сайт банку. В інтерфейсі легко знайти розділ «Бізнес» (в різних варіаціях) і пропозицію відкрити рахунок підприємцю. Якщо не впевнені в своїх силах, зверніться до відділення банку або зверніться до оператора мобільного, щоб допоміг радою.

Починаємо вести звітність

Також доведеться стежити за звітністю і своєчасною сплатою податків. ФОПи повинні звітувати щоквартально, в паперовому або електронному вигляді, на свій розсуд. Згідно з новими законами система оподаткування для малого бізнесу побудована так, щоб вести свою бухгалтерію самостійно, не вдаючись до допомоги сторонніх людей.

Є багато відкритої інформації в допомогу підприємцеві: податковий календар, бланки і приклади заповнення звітів можна знайти в інтернеті. Існують навіть чат-боти, що ведуть бухгалтерію. Завдяки технологіям ви не залишитеся наодинці зі своїми питаннями та проблемами.

Головне - все робити вчасно, щоб не отримати штраф за прострочення подачі звіту і сплати податку.