Зелені дахи: чим вони корисні місту

Озеленення покрівлі - відповідь на виклик поточної кризи недоступності громадських просторів. Сад на даху будинку - це додатковий простір для відпочинку і поліпшення екологічної ситуації в місті.

У періоди кризи дахи можуть стати більш приватною альтернативою велелюдним громадським просторам - паркам, набережним, бульварам. Крім цього, додаткове озеленення міста поліпшить якість повітря і знизить ймовірність затоплень. Зелені покрівлі затримують зайву дощову воду, не допускаючи її потрапляння на тротуари. Варто зазначити і естетичну цінність такого рішення, а на сайті hmarochos.kiev.ua ви зможете ознайомитись з проектом зеленого даху ZinCo і іншими кращими київськими відпочинковими локаціями.

  

Які ж проблеми мегаполісу можуть вирішити зелені дахи?

Затоплення під час дощів

Київ і інші великі міста періодично можуть бути затоплені під час дощів. Це веде до ускладнень руху транспорту та роботи міської інфраструктури. Дощова вода з вулиць збирає пил, сміття і бензин, які в підсумку опиняються в річках та ґрунтових водах.

Є два шляхи відводу дощової води - сіра і зелена інфраструктура. Сіра - це зливова каналізація, дренажні системи, шлюзи. Зелена - сквери, парки, річки, дощові сади, спеціальні покриття, наприклад, екотротуари. Дощові сади - це спеціальні зони, засаджені вологолюбними рослинами. Зелена інфраструктура природним чином пропускає і утримує воду.

Існує і третій шлях відведення води - гібридний. Він поєднує переваги сірої та зеленої інфраструктури. Таким гібридом є зелені дахи.

Сильне прогрівання повітря влітку

Центрам великих міст не вистачає озеленених просторів. Норма на одну людину - 16 кв. м. У районі Хрещатика цей показник становить 1,86 кв. м. Спека в таких районах відчувається сильніше, а щільна забудова не дає можливості створити нові зелені зони. Влітку різниця температур між центром і передмістям може становити до 10 градусів. В таких умовах ефективність зелених покрівель досягає максимуму - городяни отримують парк практично у себе вдома.

Забруднення повітря

У містах існує ефект «теплового острова» через порушення природних процесів охолодження і випаровування. Щільна висока забудова призводить до неправильної конвекції повітря, погіршує його якість і призводить до формування смогу. Це викликає загострення хронічних захворювань у городян. Також зростають енерговитрати на охолодження і очищення повітря в приміщеннях.

Зелені дахи можуть знизити температуру в спеку у всьому місті на 1,3 градуса. Вони поглинають частину міського шуму і вуглекислий газ. Чим більше площа зелених покрівель, тим сильніше ефект.

Нестійка економіка

Стійкість міської економіки залежить від розвиненості малого і середнього бізнесу, різноманітності локальних ініціатив. На зеленому даху можна відкрити кафе, громадський город, теплицю, спортивний або дитячий майданчик, студію йоги або бібліотеку - це нові можливості для бізнесу.

До того ж, зелені покрівлі допомагають скоротити витрати на теплоізоляцію - приміщення під ними не так сильно нагріваються влітку і втрачають менше тепла взимку. Для поливу та інших технічних потреб можна накопичувати дощову воду в баках.