Як правильно вибрати мовні курси

Початок нового навчального року - непоганий привід знову сісти за парти: наприклад, отримати нові або підтягти раніше придбані мовні знання. Але як знайти оптимальне співвідношення ціни і якості навчання?

Сьогодні ми дізнаємося, що фахівці радять врахувати при виборі мовних шкіл, а якщо ви бажаєте досконало володіти польською мовою, на сайті https://polcentrum.com/kursy-polskoi/ ви дізнаєтесь про школу "Білий Орел", яка по праву рахується кращим в Україні закладом з вивчення цієї мови.

Дізнайтеся про спеціалізацію і методики навчання

Вибираючи центр вивчення іноземної мови, треба виходити з власних конкретних завдань, адже у мовних шкіл, як і у звичайних, може бути початкова або спеціалізація, що історично склалася. Одна справа, якщо синові або дочці треба підтягти іноземну перед ЄДІ або підготуватися до TOEFL - тесту на знання англійської для вступу до вузів США і Канади. Інше - коли вам самим потрібно освоїти основи ділового спілкування або технічного перекладу для роботи. Якщо ринок освітніх послуг пропонує різноманітність, цим треба обов'язково користуватися.

Все йде до того, що мови стануть частиною шкільної підсумкової атестації, тому при виборі мовного центру необхідно переконатися, що школа має можливість підготувати дітей до ОГЕ і ЄДІ. Треба врахувати, чи мають викладачі сертифікати з підготовки до державної підсумкової атестації.

Обережніше ставитеся до обіцянок викладання по «авторськими методиками». Найчастіше це має на увазі лише використання викладачем різних допомог і напрацювань, авторську подачу тих чи інших тем. Нічого проривного і новаторського в цьому немає. За великим рахунком так роблять всі хороші педагоги.

Що по-справжньому цінне, так це активне використання іноземних підручників та інших посібників «звідти»: наприклад газет, виданих в країні мови, що вивчається. Також хороші позакласні заходи, які стають формою практичного закріплення отриманих знань і одночасно мотивують до подальшого вивчення. Це різні розмовні клуби, кіноперегляди, невеликі майстер-класи на іноземній мові, просто зустрічі з носіями мови - все, що дозволяє користуватися мовними знаннями в реальному житті. Це більш ефективне навчання, адже давно доведено, що все краще вивчається в контексті, в русі, при виникненні індивідуальних емоційно-смислових зв'язків.

Цікавтеся кваліфікацією викладачів

З викладачами все досить просто, базових характеристик хорошого викладача дві. По-перше, обов'язково професійна освіта. Добре при цьому, якщо диплом профільного вузу підкріплений наявністю сертифікатів міжнародного рівня. Як правило, школи намагаються заявити про це привселюдно, через сайт або сторінки в соцмережах.

Якщо ж про викладача написано тільки те, що він «професійний носій мови», - насторожтеся! Можливо, як «носій» такий викладач дійсно непоганий. Але при цьому має туманне уявлення, скажімо, про граматику і інші нюанси освоюваної вами мови. Так само як про викладання в цілому.

Тим часом донести і передати знання - це особливе вміння, і володіють нею далеко не всі. Уміння викликати до себе належну розташування і повагу - це друге базове якість хорошого вчителя.

Сходіть на пробне заняття

Зрозуміло, найпростіший спосіб переконатися, що обраний вами викладач - те, що треба, це відвідати пробне заняття. Хороші школи надають таку можливість, і не варто нею нехтувати. Якщо вам здасться, що викладач, наприклад, занадто молодий і недосвідчений, сам погано знає мову або з ним ще щось не так (а може, все так, але з ним вам чомусь не дуже комфортно), прислухайтеся до цих внутрішніх висновків. В іншому випадку може виявитися, що толку від цього вашого навчання буде небагато.

Спочатку ви почнете пропускати повз вуха слова педагога, потім - заняття, і, врешті-решт, просто все кинете. Заплативши, до слова, за курси чималі гроші. До моменту, коли ви зберетеся духом, щоб вдатися до нової спроби, може пройти чимало часу.

Не забувайте про зручність для вас

Те, що ви прийшли за отриманням платних освітніх послуг, не на останнє місце ставить питання зручності. В ідеалі мовна школа повинна розташовуватися поруч з будинком або з роботою, в залежності від того, звідки ви швидко і вчасно будете приходити на заняття. Зверніть увагу на транспортну доступність, якщо про пішої не може бути й мови: далеко чи від маршрутів громадського транспорту, чи є парковка?

При першому відвідуванні оцініть школу зсередини: Нічого - від організації роботи персоналу до інтер'єрів навчального центру - не повинно вас дратувати або вганяти в зневіру. Особливо якщо ви збираєтеся відвідувати мовні курси протягом тривалого часу. Ще раз: на цей час це місце стане важливою частиною вашого повсякденного життя. Так навіщо за власні гроші себе карати, якщо є можливість вибору?

Потрібно враховувати і наявність додаткових пропозицій: наприклад, чи є курси розвитку для дітей з самого раннього віку. Поки дорослий вчить мову, дитина не просто залишається під наглядом - нею займаються кваліфіковані педагоги і теж потихеньку вкладають в нього мовні знання. Це не просто зручно, а в деякій мірі навіть практично.