Найпоширеніші питання щодо доменних імен

Найпершим кроком до створення свого сайту є вибір доменного імені. Незважаючи на гадану простоту, це завдання має кілька важливих моментів. Пропонуємо відповіді на очевидні, але популярні питання.

Як зареєструвати доменне ім'я?

Реєстрацією доменів займаються компанії, що надають послуги хостингу. Придумавши доменне ім'я, слід звернутися в таку компанію для його перевірки - не виключено, що воно вже зайнято. Потім слід визначитися з терміном реєстрації та тарифним планом.

Зараз інтернет-провайдери пропонують великий діапазон тарифів, так що кожен користувач зможе вибрати найбільш підходящий. На сайті report.if.ua ви дізнаєтесь більше про процедуру реєстрації домену, а також бвагато іншої цікавої інформації по темі.

Скільки років я можу володіти доменом?

Доменне ім'я буде вашим весь час, поки ви його сплачуєте. Навіть якщо ви забули або не змогли оплатити домен вчасно, воно ще місяць або навіть довше буде закріплено за вами (терміни залежать від умов провайдера), а на місці сайту буде встановлена ​​інформаційна «заглушка». Зараз у більшості провайдерів передбачена послуга автоматичного продовження домена.

Які бувають види доменів?

  • Національні. Позначаються двобуквенним кодом країни, що стоїть після крапки. Наприклад, доменні імена з кодом «.uа» належать українським сайтам, а «.uk» - англійським.
  • Загальні. Домени цього виду позначають належність сайту до тієї чи іншої тематики. Найбільш очевидні приклади - доменні закінчення «.biz» для сайтів бізнес-послуг, «.com» для комерційних сайтів, а «.edu» - для освітніх.
  • Багатомовні. В цьому випадку доменне ім'я пишеться на національному алфавіті країни і потім перекодуєтся на латиницю. 
  • Спеціальні. Ці доменні імена відображають прихильність сайту до якоїсь певної галузі, території або виду діяльності. Так, «.aero» позначає авіаційну тематику сайтів, закінчення «.cat» мають сайти каталонською мовою або пов'язані з культурою Каталонії, а «.post» - поштові організації.

Чи впливає доменне ім'я на SEO-просування?

Пошукові системи приділяють імені домена дуже серйозну увагу. Тут важливо знати три основні моменти.

  • Регіональність. Відповідність регіону реєстрації сайту і його доменного імені відразу підвищує можливості його просування.
  • Мова доменного імені. З прикладу вище вже зрозуміло, що доменне ім'я на латиниці краще через анкорні посилання.
  • Вік домену. Один з найсерйозніших критеріїв для пошукових машин.
  • Стислість і легкість імені домена. Доменне ім'я повинне бути простим, лаконічним і при цьому очевидним, щоб користувачі могли його швидко запам'ятати і не зазнавали труднощів з правильним написанням.

Резюме

Небажано при виборі імені користуватися багатомовними доменами, кирилицею зокрема. Так як ім'я сайту згодом перекодуєтся в незручну послідовність символів, ви зіткнетеся з проблемами при реєстрації сайтів в каталогах, просування і оформленні безанкорние посилань (посилання вставлені в текст). Тобто домен на кирилиці в тексті буде виглядати так: «Дізнатися всі подробиці можна тут xn-7zbaqfebmvn3h4p.xn-krecf». Також варто врахувати, що кирилиця незвична для англомовних інтернет-користувачів, так і всього іншого світу в цілому, який вважає адреси сайтів на латиниці стандартом. Однак всі ці складності не критичні, при бажанні оптимізувати сайт можна з будь-яким ім'ям.

Важливий вік домену - найстаріші викликають більше довіри у пошукових систем і індексуються набагато краще. Також дуже значима клікабельність: як показують дослідження Google, люди частіше переходять на сайти з більш короткими URL, тому варто вибирати ємне ім'я, що містить ключовий запит.

Дотримуючись цих порад, ви зможете підібрати оптимальне доменне ім'я, яке не тільки буде актуально для вашого бізнесу, але і принесе свої плоди в сфері SEO-просування.

Крім цього є ще один спосіб зміцнити позиції - це нарощування якісної посилальної маси, яка убезпечить ваш сайт від фільтрів типу «Пісочниці» - під нього часто потрапляють домени з віком до року.