Як вибрати взуття для футзалу

Час, коли одні кеди були взуттям на всі випадки життя, поступово відходить у минуле. Зараз у кожного є можливість пограти в понеділок на вулиці, у вівторок на піску, в середу на гумі, потім взяти паузу і завершити тиждень іграми на паркеті, траві і асфальті.

Ніхто не заборонить вам грати в одній і тій же парі бутс або футзалок на всіх вищеперелічених видах покриття, але комфортно всюди вам точно не буде. А щоб був комфорт, до вибору взуття для гри потрібно підходити більш грунтовно. По посиланню обувь для футзала ви зможете вибрати для себе найоптимальнішу модель, яка в повній мірі буде відповідати всім вимогам комфорту, надійності, функціональності і естетики.

На перший погляд тут все набагато простіше: дощ в залі не піде, газону там немає ні штучного, ні природного, грай - не хочу, було б що взути. «Бамп», «залки», «копи» - як взуття для гри в залі тільки не називають! Ви можете називати її якось інакше, але знати, на що звернути увагу при виборі пари особисто для себе, зайвим не буде.

Особливості взуття для футзалу

Перед тим як розібратися як правильно вибрати футзалки, розберемося з тим, чим вони відрізняються від звичайних футбольних бутс:

  • Підошва гнучка, без шипів. Найчастіше зроблена з поліуретану, в недорогих моделях може використовуватися гума. Матеріал підошви повинен забезпечувати хороше зчеплення і не залишати слідів на паркеті. Малюнок протектора у більшості моделей бамп різний. Добре коли на підошві присутня точка обертання, вона дозволяє зменшити ризик утворення мозолів на стопі при інтенсивних тренуваннях.
  • Носок. У міні-футболі дуже часто використовується удар носком (пиром), тому ця частина бутс завжди виконана з міцної шкіри або замші. У моделях з синтетичної шкіри носок зазвичай додатково зміцнюють накладкою з натуральних матеріалів.
  • Верх. Верх футзалок легший і тонший, ніж у класичних бутс, тому що важливо максимально добре почувати і контролювати м'яч.
  • Шнурівка. У деяких моделях шнурівка розташована асиметрично, для того щоб менше впливати на траєкторію м'яча.

    В інтернеті можна зустріти інформацію, що для гри в залі можуть підійти універсальні бутси, але це не так. Для гри на паркеті підходить тільки плоска підошва.

Як вибрати бутси для футзалу

Не варто вибирати футзалки за зовнішнім виглядом або популярності моделі. Міні-футбол дуже динамічна гра, важливо, щоб вам було комфортно, тому орієнтуватися потрібно на конституцію тіла, стиль гри. Якщо з першим ви ще можете вгадати, то визначитися зі стилем гри на самому початку тренувань буде складно. Але ми розповімо основні правила, які допоможуть при виборі перших футзалок і стануть в нагоді в майбутньому.

Чим більша ваша вага, тим товстіша повинна бути підошва (амортизаційний шар) бутс. Це потрібно щоб пом'якшити ударне навантаження під час тренувань.

За стилем: якщо ви часто використовуєте удар пиром, то потрібно вибирати футзалки з укріпленим носком. Він допоможе наносити більш точні удари і краще направляти м'яч. Кросівки з укріпленим носком при такій техніці гри прослужать довше. Якщо ви частіше наносите удар підйомом, то більше підійде взуття з гнучкою підошвою, максимально рельєфним верхом і укріплений носок буде зовсім необов'язковий. М'яка підошва допоможе краще контролювати м'яч. Якщо ви любите гальмувати носком, коли потрібно терміново змінити траєкторію або зупинитися - шукайте модель, де ця частина стопи укріплена.

Враховуйте ширину і підйом стопи. Для вузької і середньої стопи підходять майже всі моделі, тому що будь-які футзалкі можна зручно зафіксувати на нозі за допомогою шнурівки. Взуття для широкої стопи повинно мати широку колодку, еластичний матеріал верху і високий підйом.

Як правильно вибрати розмір футзалок

Все так само як і при виборі класичних бутс: якщо бампи зроблені зі шкіри, то нормально якщо вони при першій примірці будуть здаватися злегка тісними. Вони розносяться буквально за пару тренувань. Взуття ж з синтетичних матеріалів повинно відразу сидіти ідеально.