Дощові шини: які шини вважаються найкращими для дощової погоди

Все, що потрібно знати про дощові шини. Переваги та недоліки. Як правильно підібрати шини по марці автомобіля.

Дощові шини: що це таке, переваги, недоліки

Чим більше швидкість, тим гірше керованість машини - про це всім відомо ще з автошколи, якщо не раніше. А якщо додати в рівняння мокре дорожнє покриття, то керованість стає ще гірше.

Особливо це актуально влітку, коли одночасно починається сезон дощів і приходить час переходити на літню гуму. Вибрати її можна в магазині "Шини-диски".

Ще в середині минулого століття з'явилася велика проблема у вигляді аквапланування — явища, при якому повністю втрачається зчеплення між покришкою і дорожнім полотном. Чим більше швидкість руху машини по мокрому покриттю, тим більша ймовірність втратити керування під впливом аквапланування.

Важливими чинниками в такому відсутності контакту між шиною і дорожнім покриттям є маса автомобіля і його швидкість - їх певне співвідношення викликає водяний клин. Інакше кажучи, колесо починає ковзати по воді.

ABS тут мало чим допоможе, як і інші системи допомоги водієві в схожих ситуаціях, так як проти законів фізики не піти. Єдиний спосіб попередити це неприємне і небезпечне явище — встановити відповідні шини.

Як влаштовані дощові шини?

Для початку згадаємо, що підходить для їзди по мокрих поверхонь гуму позначають маркуванням "Water", "Aqua" або будь-яким іншим позначенням, що нагадує про воду. В крайньому випадку завжди можна відрізнити таку покришку від інших по особливому малюнку протектора - у нього все прорізи сходяться ялинкою до центру, щоб вода краще і швидше відводилася з-під колеса.

Така гума більш галаслива в їзді і коштує в рази дорожче звичайної літньої, але ефект від її використання відразу помітний: навіть в умовах найсильнішої зливи машина зберігає хороше зчеплення з землею. Більш того, ця здатність зберігається навіть на швидкостях більше ста кілометрів на годину.

Вибір саме малюнка ялинки не випадковий - така конфігурація дозволяє відводити концентрується поздовжньо ходу шини воду в сторони по дренажним канавках. Як правило, ці канавки досить глибокі, що значно відрізняє таку гуму від звичайної літньої. Вода, що потрапила в такі дренажні жолоби, відразу ж рівномірно видавлюється в сторони.

У чому відмінність аквашиін від простих літніх?

Чисто технічно дощові покришки відносяться до літній гумі. Для того, щоб швидко розрізняти їх, на шинах, які призначені для їзди по мокрих поверхонь, ставлять відповідне маркування.

Але є й інші відмінності:

  • Дощові шини за рахунок свого грубого і глибокого малюнка більш галасливі. Для них також характерний низький профіль, що теж відбивається на комфорті під час водіння.
  • Малюнок протектора більш глибокий, має симетричну будову "ялинкою", хоча у деяких виробників зустрічаються і асиметричні шини.
  • Ціна. Дощові шини стоять на порядок дорожче звичайних літніх, що в багатьох випадках відштовхує водіїв. Втім, якщо ви віддаєте перевагу високу швидкість при будь-якій погоді, таке марнотратство зовсім виправдана.
  • На відміну від звичайних літніх шин, дощові краще справляються з мокрими поверхнями, ніж з сухою ґрунтовкою або поганим асфальтом. Такі моделі мають низький профіль, зате гальмівний шлях вони роблять коротше за будь-яких обставин, тому що покращують контакт колеса з поверхнею дороги.

Щоб вибрати модель дощової шини, потрібно врахувати кілька факторів. В першу чергу, профіль шин повинен відповідати дискам. Уважно читайте маркування на боковині покришки — важливо знайти відповідний типорозмір і позначення дощової шини.

Крім того, перевірте дату виготовлення покришок - занадто старі мають не найкращі експлуатаційні характеристики, тому краще вибрати більш новий профіль.

Також подивіться на малюнок протектора - він повинен бути досить глибоким і мати візерунок, який забезпечить хороший контакт з поверхнею дороги. Найчастіше це симетричні косі подовжні канавки, що сходяться в центрі, але є і варіанти з асиметричним малюнком.