Правильне утеплення фасаду цегельної будівлі

Якщо за старих часів будували цегляні будинки не тільки з метою збереження тепла в будинку, але і для захисту від ворогів, то в наші дні захисна функція відпала сама собою. До того ж енергоносії, будматеріали раніше були дешевшими. Тепер коректна теплоізоляція дозволяє зберігати тепло всередині будівлі, без потреби вибудовувати стіни товщиною 1,5 метрів. Досить використовувати утеплення для фасаду будівлі приватного будинку зовні, а саме такі матеріали як пінопласт або мінеральну вату.

Які матеріали слід використовувати для утеплення будинку?

Найпопулярнішими матеріалами для утеплення фасаду цегляного будинку, є обробка пінопластовими листами, пінополістиролом і мінеральною ватою, а тут ви знайдете корисні поради по ефективному утепленні квартири чи приватного будинку цими, та іншими сучасними матеріалами.  

Таке утеплення практикується не тільки в обробці фасаду зовні, але і стін всередині. При цьому утеплення практичніше робити зовні, ніж у внутрішній частині приміщення. Так, роса накопичується на зовнішній частині, не дозволяючи промерзати цегляній кладці стін. Щоб не було накопичення вологи, в теплоізоляційний матеріал роблять систему вентиляції.

Що вибрати: полістирол чи пінопласт?

Пінопласт і пінополістирол мають приблизно однаковий хімічний склад і є полімерами. Тільки технології виробництва у них різні - а значить і властивості у них будуть відрізнятися.

При виборі пінопласту для утеплення стін, враховуйте той факт, що працювати з ним досить складно. Він крихкий, може ламатися в порівнянні з пінополістиролом, хоча коштує дешевше.

При виборі матеріалу рекомендується не економити і вибрати пінополістирол, так як цей матеріал для утеплення фасаду довговічніший за пінопласт. Причиною є використання при виробництві методу екструзії, який підсилює зв'язки частинок на молекулярному рівні. До речі, утеплення будівель приватних будинків зовні в багатьох європейських країнах давно забороняється, через виділення токсинів і низької температури займання.

Обидва матеріали є горючими, тільки температура займання у полістиролу на 30% вище, ніж у пінопласту. Крім того, пінопласт швидко руйнується при літніх температурах і нагріванні фасаду, тому рекомендується покривати його облицюванням зовні.

Чому мінеральна вата настільки популярна в оздобленні фасадів?

Мінеральна фата, на відміну від пінопласту і пінополістиролу є екологічно чистим матеріалом, так як виготовляється не з хімічної, а натуральної сировини (з базальтових гірських порід). Тому обробка мінеральною ватою більш популярна в тих країнах, де дбають про екологічну безпеку.

Мінеральна вата хороша не тільки як теплоізоляційний матеріал, а й підходить для звукоізоляції стін. Тому є непоганим варіантом утеплення для приватних будинків і промислових комплексів з підвищеним звуковим фоном зовнішнього середовища. Звукові хвилі поглинають хаотично розташовані волокна в мінеральній ваті. Це одна з причин популярності матеріалу не тільки в західноєвропейських країнах, а й СНД.

Інші причини популярності вати:

  • обробка будівель зовні виконується набагато простіше, ніж пінопластом або пінополістиролом;
  • екологічно чистий матеріал;
  • температура займання значно вище (вата може спалахнути тільки при показниках перевищують 300 С).
  • мінеральну вату додатково просочують водовідштовхувальними речовинами, тому волога не проникає в волокна.